Горещи данни! Пробив - Слави първи, мина Борисов с 3%

ГЕРБ изгуби най-важното - позицията си на силна партия, коментират социолозите от "Медиана"

Горещи данни! Пробив - Слави първи, мина Борисов с 3% | StandartNews.com

ГЕРБ изгуби най-важното - позицията си на силна партия, коментират социолозите от "Медиана"Седем партии влизат в новия парламент Пробив за парламентарните избори на 11 юли. Партията на Слави Трифонов е първа сила, сочи проучване на агенция "Медиана". Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1008 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1623834853.jpg

Битката за първото място в предстоящите избори тепърва предстои. „Има такъв народ“ изпреварва с около три процента основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции, гласи анализът на данните, направен от социолозите на "Медиана". Същевременно избирателите на „Има такъв народ“ са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60% планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно, съобщава "Медиана".

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1623834839.jpg

Ето какво още пише в анализа на проучването, проведено от агенция "Медиана"

Засега се очертава седем партиен парламент. „Патриотите“ успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4 %-та бариера. ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“ запазват позициите си и са сигурни участници в следващия парламент.

При „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция“. ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт (а вероятно и обществените, и професионалните си позиции).

На въпроса "А ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?", анкетираните отговарят по следния начин:

"Има такъв народ" - 24,0%

ГЕРБ - 21,4%,

"БСП за България" - 21,3%,

ДПС - 11,2%,

Демократична България - 7,2%,

"Изправи се! Мутри вън!" - 6,9%

Българските патриоти - 5,1%,

Възраждане - 1,5%

За друга партия - 1,4%

След изборите на 4 април ГЕРБ е изгубил една много важна позиция - позицията на силата. Преди избирателите (независимо дали харесват или мразят ГЕРБ) имаха едно наум, че това е силната партия, която управлява и може да продължи да управлява. Сега вече доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция – партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява. Като цяло, това вещае загуба на т. нар. „конформен вот“ (гласуване за силния), както и на част от корпоративния (принуден) вот.

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1623834792.jpg

Независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5 – 3.6 млн. избиратели пред урните.

Като цяло, оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство. Вероятно, действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили на рейтинга на бившия министър-председател Бойко Борисов.

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1623834805.jpg

Очертава се сериозен проблем с ваксинацията срещу корона-вируса. Над 40 % от пълнолетните у нас не възнамеряват да се ваксинират, а още 29 % се колебаят дали да го направят. Остава да се надяваме, че нова вълна на корона епидемията няма да пришпори процеса на ваксинация.

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1623834753.jpg

Характеристики на изследването:

1. Обем на изследваните лица - 1008 човека 18 + г.

2. Метод - Пряко стандартизирано интервю

3. Извадка - Двустепенна гнездова извадка

4. Представителност - Представително за страната

5. Период на провеждане - Проведено на терен – 10-15 юни 2021 г.

Изпълнител: Агенция “МЕДИАНА”

Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства. (Това са резултати и анализ на базата на настроенията в страната. Не се отчита възможното влияние на гласуването в чужбина).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай