Горещи данни: Марешки и Симеонов качват проценти

Разликата между ГЕРБ и БСП все повече се увеличава и то в полза на управляващите – това сочат последните данни на ПРЕДИКТА

Горещи данни: Марешки и Симеонов качват проценти | StandartNews.com

Разликата между ГЕРБ и БСП все повече се увеличава и то в полза на управляващите – това сочат последните данни на предизборните нагласи на българите. Изследването е на агенция „ПРЕДИКТА“ и е направено между 23 и 29 март. В него са участвали 624 пълнолетни граждани. Използваният метод е интервю, проучването е финансирано от „ПРЕДИКТА“.

Според анализаторите ГЕРБ имат преднина с близо 8 на сто пред социалистите и са безспорните победители на вота в неделя с 27,7%. БСП събират 19,9 % от гласовете. Основната причина за увеличаващата се преднина, въпреки сравнително вялата кампания, е неясно артикулираната и твърде баналната програма на социалистите, които залагат на шаблонни послания. Съвсем на противоположната страна са патриотите на Веселин Марешки и Валери Симеонов. Коалицията на ВОЛЯ и НФСБ събира все повече последователи и те вече са 11,2%, защото посланията са ясни и кратки. Безспорно двамата лидери и коалиционните им партньори „уцелиха“ точно проблемите на хората – безплатните лекарства и евтините горива. В зависимост от това как ще изиграят последните дни на кампанията, може да са трети в надпреварата за 45-и парламент.

Малко след патриотите е ДПС, чийто твърд електорат ще й донесе поне 9,6 процента от гласовете. Въпреки че не водят активна медийна кампания, ДПС разчитат на работата си сред хората чрез личния контакт.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов гравитира около 7% процента. Една от причините за това е отсъствието от всякакви медии на представителите на партията, която се изявява основно чрез социалните мрежи и телевизията си „7/8“, но тя е достъпна за ограничен брой зрители. Несигурни са шансовете на „Демократична България“ да влезе в следващия парламент. Въпреки традиционно силната й подкрепа в големите градове Христо Иванов и съмишлениците засега имат 4,2% от гласовете. Като възможна причина за отлив от тях  е заявената им подкрепа към ЛГТБ общността, както и заради несправянето на някои от техните кметове, независимо че ДБ отдръпнаха подкрепата си за тях.

Извън 45-ия парламент остават и Мая Манолова с нейната най-нова политическа формация - „Изправи се! Мутри вън“, и ВМРО. И двете формации са съответно с 3,4% и 2,9%. Хората на Цветан Цветанов - „Републиканци за България“ също ще останат извън парламента, тъй като ще съберат около 1 на сто. 

Анализаторите посочват, че за първи път изборите са тотално непредвидими, освен традиционните първи политически партии- ГЕРБ и БСП. Една от причините за това е ковид кризата и че не може да се предвиди колко българи ще излязат да гласуват.

Период на провеждане: 23 -29 март 2021г.

Метод: Интервю

Аудитория: 624 пълнолетни граждани

Собствено финансиране на ПРЕДИКТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай