Горещи данни: Голяма разлика ГЕРБ-БСП

Голямата неизвестност на вота - активността

Горещи данни: Голяма разлика ГЕРБ-БСП | StandartNews.com

Голямата неизвестност на вота е активността. Три дни преди парламентарните избори не е ясно колко души ще излязат да гласуват, което силно затруднява прогнозите. Това каза за бТВ социологът Боряна Димитрова, шеф на от „Алфа рисърч“.

Агенцията вижда 6+1 партии в новия апрламент. Това сочи последното й социологическо проучване, направено в периода 27 – 30 март сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Финансирано е от „Алфа рисърч”.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Apr2021/2112416293.jpg

Според него ГЕРБ получава 28,1%, БСП – 19,8%, „Има такъв народ“  – 12,7%, ДПС – 12,5%, ДБ – 6,3%, „Изправи се! Мутри, вън!“ – 6%. ВМРО е на „вратата” на парламента с точно 4% подкрепа.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Apr2021/2112416295.jpg

Проучването показва, че избирателната активност ще е около 51%, или – пред урните ще излязат между 2,6 и 2,8 млн. души. Тези данни са за реално живеещите в България избиратели, уточни Димитрова.

До голяма степен на активността влияе пандемията от COVID-19 – 10% от тези, които искат да гласуват, имат големи притеснения, а 36% имат известни притеснения. Ако тези хора останат в домовете си, активността може много да падне – под 2,4 млн. души, което ще доведе до съществени промени в резултатите, коментира Боряна Димитрова.

В последното изследване на „Алфа рисърч“ 75% от анкетираните казват, че са решили за кого ще гласуват още преди кампанията.  11,6% посочват, че са решили по време на кампанията. 13,3% твърдят, че ще решат в оставащите до изборите дни. Според нас те може и да не отидат до урните, уточни социологът.

Тя обърна специално внимание на ВОЛЯ-НФСБ, което три пъти са увеличили резултата си в кампанията и в момента са около 4-процентовата бариера с реален шанс за влизане в НС.

Подкрепата за партиите, които са малко под бариерата е: „Воля“/НФСБ – 3,1%, „Възраждане“ – 1,7%, „Атака“ – 1,2%, АБВ – 0,9%, КОД – 0,8%, „Републиканци за България“ – 0,8%.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Apr2021/2112416296.jpg

„Малки промени могат да се окажат съществени. Ако патриотичните формации прескочат бариерата, това дава шанс на ГЕРБ за управление“, коментира Боряна Димитрова.

„Тази година прогнозите са по-трудни от всякога и заради пандемията, и заради динамичната промяна на нагласите по време на кампанията“, уточни Димитрова.

По думите ѝ за ГЕРБ не се променя подкрепата в хода на кампанията, но се увеличава разликата с втората сила – БСП, с около 8%.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Apr2021/2112416294.jpg

„Притесненията за гласуване в COVID кризата не остава незасегната никоя партия, но най-тежко засяга по-възрастните избиратели, които са значителна част от електората на БСП – до 20% от техните избиратели се притесняват. Освен това част от новите протестни формации като „Изправи се! Мутри, вън!“ взимат от гласовете на социалистите, допълни социологът.

Характеристики на изследването:

Изследването е проведено от: „Алфа рисърч“

Период: 27 – 30 март

Аудитория: 1007 пълнолетни граждани от цялата страна

Метод: Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Финансиране: Собствено, на „Алфа рисърч”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай