Гьоков, БСП: Ваксините са кризисен пиар

Преди една година единствено БСП инвестира в създаване на българска ваксина, каза социалистът

Гьоков, БСП: Ваксините са кризисен пиар | StandartNews.com

Не подлагам на съмнение и не оспорвам необходимостта от спешното придобиване на ваксини срещу COVID-19. Тази спешност обаче бе моментално осребрена от страна на правителството с послушната помощ на здравните власти. Правителството реши България, наред с останалите държави членки на ЕС, да стане донор в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19 и да участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес по придобиване на ваксини.

България плати сума, надхвърляща половин милиард лева в рамките на общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу Covid-19. Срещу тези пари трябва да получим 12-13 милиона ваксини.

Много хора ще кажат, че това е нормално, други - че не е. Смятам, че подходът за придобиване на ваксини от страна на българската държава трябваше да е друг.

Провалената ваксинацията класира Борисов като най-слабият премиер в Европа, заради невъзможността му да управлява здравната криза.

Акцията на премиера Бойко Борисов може да се определи като див популизъм и имитация на кризисен ПР.

В края на миналата година зададох на министъра на здравеопазването въпроси:

-Обсъждани ли са в рамките на българското правителство и българските здравни власти и извън тях, възможности да бъде създадена българска ваксина против Covid-19?

-Водени ли са преговори от страна на българското правителство и българските здравни власти (в т.ч. и с останалите държави членки на ЕС), български научни колективи (или БАН) да бъдат целево финансирани от инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19?

-Защо българското правителство не подпомага целенасочено българска научна институция да създаде български продукт в борбата срещу коронавируса?

-На фона на огромните средства, които ще се похарчат, разходите за ваксините и в добавка към тях на останалите разходи за логистика и за съхранение, които се предвижда да надхвърлят половин милиард лева, можем ли да очакваме промени в позицията на българското правителство и на българските здравни власти по отношение финансово подпомагане за българска разработка?! Това би било оправдано от всякоя гледна точка, вкл. и морална.

Въпросите ми, разбира се, останаха без логични и мотивирани отговори. Като гледам как правителството се провали с управлението на здравната криза и как Борисов се оказа неспособен да се справи с ваксинацията (наистина сме последни в Европа по договорени ваксини и процент ваксинирани, първи по смъртност). Как се правим на интересни и не започваме преговори за руски и китайски ваксини, разбирам, че съм бил прав да искам друг подход при придобиване на ваксини.

От пресцентъра на БАН научавам, че е представена разработката на българската ваксина срещу Covid-19, както и PCR китове, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, биокерамика по космическа технология и много други разработки. Т.е. нашите учени от БАН се справят въпреки държавата и отношението на управляващите към българската наука.

Гордея се, че по мое предложение и с единодушно решение, Парламентарната група на „БСП за България“, още през март миналата година направи дарение на БАН (за науката и бъдещето) с увереност в капацитета и възможностите на българските учени за търсене и намиране на лекарство срещу коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай