ГЕРБ обещава 1200 лв. минимална заплата.Ще стане ли?

Ще ходя на ресторант след изборите, каза Деница Сачева

ГЕРБ обещава 1200 лв. минимална заплата.Ще стане ли? | StandartNews.com

Не сме обявили още предизборната ни програма, няма да коментирам с конкретни числа, но не е невъзможно да имаме 1200 лева минимална заплата до края на следващия мандат.Това заяви социалният министър Деница Сачева в интервю за Нова телевизия. Така тя отговори на въпроса възможно ли е до 2025 г. средната заплата да стане 2460 лева, а минималната заплата - 1240 лева.

Заведенията се отварят на 1 март. Така гласи заповедта на здравния министър.Това подлежи на обсъждане с оглед данните за заразените от ковид от днес и вчера. Имаме известно намаление от вчера, както виждате, така че данните ще продължават да бъдат динамични. Трябва да се намери верният баланс между това да продължаваме да спазваме всички мерки и ресторантите да работят, но смятам, че ако ресторантите отворят при съответните ограничения, това не би могло да бъде проблем, каза още Сачева.

„Аз вероятно ще ходя на ресторант след изборите.Трудно ми е да определя с процент какъв е сивият сектор в хотелиерството и ресторантьорския бранш, но имаше едно изследване на Асоциацията на социалния капитал в България, което показваше, че е около 30% сивата икономика“, каза още социалният министър. Хората, които работиха на светло и плащат пълни осигуровки, получиха много повече по помощта 60/40. Кризата е един лакмус за бизнеса, категорична бе тя по повод раздадената от държавата помощ заради пандемията.

Пандемията от коронавирус изсветли част от бизнесите в сивия сектор, каза още Сачева.

„Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиха много по-големи компесанции. По мярката 60 на 40 има работодетели, които получават 300-400 000 на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати”, добави тя.

На въпрос на Виктор Николаев защо не е често в джипката на Борисов, Сачева отвърна, че е толкова често там, колкото е нужно. "Трябва ли да съм постоянно в нея? Придружавам го тогава, когато трябва", заяви министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай