Паргов: Фотофиниш ще реши изборите

Социалистите подкрепят Радев и Йотова за втори мандат, партията трябва да ги чуе, казва лидерът на БСП - София

Паргов: Фотофиниш ще реши изборите | StandartNews.com
  • Социалистите подкрепят Радев и Йотова за втори мандат, партията трябва да ги чуе
  • Лявото е раздробено, ще се борим за eдни и същи гласове от периферията
  • Битката е между статуквото и промяната
  • Разговори с коалицията на Манолова са възможни
  • Бюджетът на София е като захарен памук - лапнеш нещо, глътнеш нищо
  • БСП има шанс, от нас зависи дали ще го използваме, казва лидерът на БСП - София Калоян Паргов в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"


- Г-н Паргов, пред Градската конференция, която определи софийските листи на соцпартията за парламентарните избори, заявихте, че за БСП победата няма алтернатива. Къде е потенциалът на партията, за да спечели вота?
- Това е задачата, която ни постави конгресът на 26 септември - спечелване на парламентарните избори и промяна на модела на управление в държавата. Модел, срещу който ние, социалистите, се борим повече от 10 години, най-вече през последните 4.БСП е основната политическа сила, която има ресурса и способността да извърши промяната. Очевидно е, че тази година ще мине под знака на битката между статукво и промяна и всеки трябва да се определи.Стратегията на ГЕРБ е да сведе изборите до битка на твърдите ядра, предвид очакваната ниска избирателна активност в условията на пандемия. Обратно на това, ние трябва да работим за висока избирателна активност. Колкото повече хора гласуват, толкова повече ще се преодолеят купеният, административният и корпоративният вот. Ресурсът за постигане на промяната е високата избирателна активност. Това е задача № 1 и аз съм я поставил пред Градската организация на БСП.
- Думата на 2021 г. е възстановяване. Това е цел № 1 на всички държави в света, включително на България, след пандемията от коронавирус. Кои са основните неща, които БСП предлага като алтернатива?
- 2021 година ще бъде подготвителна за възстановяването. Това е истината, за да сме честни пред хората. 2022-ра е годината, в която ще започне ударното възстановяване.Първата задача на едно ново правителство, различно от сегашното, е да направи преглед на всички сектори. Дълбоко убеден съм, че ще се открият много системни грешки и дефекти. Нужна е промяна на здравния модел. Настояваме болниците да не са търговски дружества. Трябва да обърнем специално внимание на образованието. Последната година изправи пред риск бъдещето на страната. Инвестициите в образование се връщат след около 20 години. Но и пропуските се отразяват в дългосрочен план, а това ще бъде пагубно за държавата при липса на добре подготвени кадри. Онлайн обучението в училищата ще доведе до много бели петна в знанията на учениците, резултатът от което ще усетим след десетина години.Икономиката и доходите, страхът за утрешния ден и липсата на перспектива са основните проблеми, който тормозят хората. Най-вече защото средствата, които уж държавата отпуска и които звучат бомбастично като милиони и милиарди, през призмата на отделния човек и неговото семейство са крайно недостъпни и недостатъчни.Стратегията на правителството е да инвестира в пътища и в саниране. Но всяка инвестиция трябва да има добавена стойност, а тя се получава само когато се подпомага производството. Разбира се, в платформата си за изборите говорим и за зелена икономика, и за дигитализация, и за електронно управление. Но преди да преминем към върховата икономика, трябва да си осигурим базовото ниво, което е силно разклатено от пандемията.
- Социолозите обаче прогнозират, че ГЕРБ води на БСП с няколко процента. Какви процеси ще започнат в партията, ако тя не успее да стане първа сила?
- Самите социолози не са сигурни в прогнозите си, защото има една голяма неизвестна - избирателната активност и дали тя няма да е ниска заради отново покачващия се брой на заразените. Управляващите внушават страх, защото за първи път от 10 години ниската активност е в интерес на ГЕРБ. Затова каквито и моментни картини да дават, социолозите си оставят вратичка. А и разликата между нас и тях е в рамките на статистическата грешка - 2-3%.
- Каква е Вашата прогноза за изборите?
- Че ще бъдат трудно предсказуеми. Дори може да се стигне до фотофиниш.
- В какво се изразява той на избори?
- Едно на нула във футбола е минимална победа, но е победа. На избори - един депутат повече е победа, образно казано.
- БСП готова ли е да управлява?
- Да. Знаете, че БСП е единствената партия, която има програма за управление. В това сме много добри. Но идва въпросът за нейната реализация. И тук е важно каква ще бъде коалицията след изборите. Защото е ясно, че предвид раздробеното политическо пространство, за да управлява водещата партия, тя трябва да търси коалиционно взаимодействие - категорично или изразено в парламентарна подкрепа. А БСП със сигурност може да се похвали с немалко кадри, които имат опит в различни сфери и могат да влязат в управлението.
- Корнелия Нинова премиер?
- Всичко е възможно.
- Социолозите прогнозират още, че Мая Манолова и новата й коалиция с Отровното трио имат шанс за влязат в парламента. Има ли път БСП към нея?
- На местните избори тя бе кандидат за кмет на София, а основната политическа сила зад нея бе БСП, както и други по-малки формации. Местните избори, които конструирахме в столицата, бяха образец за поведение. Събрахме цялото ляво пространство. Но за съжаление, в момента то е раздробено. Отчитам това като минус, защото означава, че ще се борим за едни и същи гласове в лявата периферия. Очаквано е БСП, като най-голяма опозиционна партия, да обере голяма част от левия конформистки вот, а и част от центристкия. Този тип избиратели гласуват за онзи, който е сигурно, че може да направи нещо в парламента.
- Тоест да очакваме разговори, съставяне на коалиция...
- В политиката човек никога не трябва да казва "Никога", особено предварително. Не се знае как избирателят ще подреди парламентарната конфигурация.
- С "Да, България" какви отношения може да има БСП?
- С "Демократична България" имахме съвместни действия на местните избори с една цел - да намалим влиянието на ГЕРБ в София. До известна степен го постигнахме. Това е нашият идеологически противник и с тях имаме принципни различия. Но по определени теми, свързани с честността на изборите, както е в момента, или в борбата срещу този модел на управление и неговите проявления, можем да имаме съвместни действия.
- Къде в политическия пъзел виждате Слави Трифонов?
- Това е проект, който предстои да видим и оценим в реална среда. В момента имаме само декларативност по отношение на г-н Трифонов. Предстои този политически субект да бъде тестван в изборна ситуация. Едни възлагат много надежди, други твърдят обратното - че неговата сила и тежест са силно преувеличени. Ще видим кое е вярното и каква роля ще играят в следващия парламент. Защото те също се заявяват като партия на промяната с ясното съзнание, че никога не са били в политиката. Твърдят, че ще покажат нещо ново. През определен период от време избирателите търсят новото, което е по-различно от познатото. Доколко обаче това ново ще е успешно - предстои да видим.
- Какъв е коментарът Ви за най-прясната коалиция Веселин Марешки - Валери Симеонов?
- Очаквана. Като част от статуквото, което крепи кворума в сегашния парламент, вследствие на невъзможността да се запази формата "Обединените патриоти" и заявеното самостоятелно явяване на ВМРО, двете партии търсят възможност за обща реализация.
- Колко партии смятате, че ще има в новия парламент и кои ще са те?
- Не съм социолог. Виждам, че те прогнозират 5+1, 5+2 или 6+1 партии. Смятам, че ще има повече формации от досегашните в парламента, предвид раздробеното политическо пространство, острите противоречия и динамиката на политическата, обществената и икономическата среда, в която живеем.Но голямата неизвестна, след избирателната активност, е къде ще отиде протестният вот. Хората, които искат промяна и са били на площадите в София и страната, са маса, която може да бъде решаваща, ако излезе да гласува и концентрира вота си в определена посока.
- Тоест, не смятате, че той автоматично ще се прелее към Мая Манолова?
- Не е задължително. Протестният вот до голяма степен е непредвидим. Точно затова не изключвам фотофиниш. Може да се окаже, че по някакъв начин, дори ирационален, този протестен вот ще се прелее към БСП и ще помогне на партията да спечели изборите. Това обаче зависи и от нас - да работим за тези хора, за да им покажем, че промяната си заслужава да бъде направена с БСП - най-голямата опозиционна партия, която има ресурса и възможностите за това.ГЕРБ никога не са били в по-слаба позиция от сегашната си. Шансът на БСП не е малък и само от нас зависи да го оползотворим.
- БСП - София подреди листите си за парламентарните избори. Защо лидерът на най-голямата социалистическа организация не само не е водач, но дори не е в списъците за следващия парламент?
- През последните години два пъти съм отказвал да съм водач на листа заради ангажиментите си към София. На тези избори, обаче, за първи път казах, че ако прецени националното ръководство, мога да водя листа с политическия капитал и ресурс, които съм натрупал през годините. Два пъти съм водил листа на местни избори, включително и през 2019 г. Резултатите са видни. Ако ръководството беше решило, че може да ме използва и като водач на листа, щях да се включа, не само като председател на софийския предизборен щаб и на Градската организация. Партията решава - така че няма драма.
- Прави впечатление обаче, че знакови депутати от София бяха пратени за водачи на листи в страната - проф. Георги Михайлов отиде в Благоевград, Ирена Атанасова - в Ловеч, Румен Гечев - в Плевен и т.н. Защо се стигна до тези решения?
- Това са хора с доста голям парламентарен и житейски опит. Очевидно преценката е, че са популярни лица от последния парламент, които могат да дадат добавена стойност в регионите, където са изпратени по решение на Националния съвет. Това отваря голяма ниша в София за нови лица. И тук вече голямото предизвикателство е новите лица да заемат достойно местата на известните. Нормално е, че БСП - София е ковачница на кадри.
- Това е красивата страна на ситуацията. Същевременно всички избори досега показват, че социалистите по места не приемат т.нар. "парашутисти" от София. Напрежението по структурите вече започна - Перник, Пловдив, Търново, Смолян.
- Зависи от хората и от подхода. Винаги е имало недоволства: местният патриотизъм срещу софийския елит. Но, ако върнем лентата назад през последните 30 години, ще видим, че тези недоволства винаги са били в началото, а с течение на времето различията се изчистват. Всичко зависи от подхода на самите кандидати.
- В Пловдив каква ще е битката: Нинова - Борисов или Нинова - Гергов?
- И там, както навсякъде другаде, трябва да бъде битка БСП срещу ГЕРБ. Ще бъде интересно под тепетата. Вярвам, че пловдивските социалисти ще загърбят обидата, която те самите казват, че таят в себе си, и ще направят кампания, която ще даде максимално добър резултат и представяне на БСП. Още повече, че лидерът на партията води листата в Пловдив. Това е голяма смелост от нейна страна. Но за нас това не е изненада, познавайки характера на Нинова.
- Още един знаков депутат не е в листите на София - Жельо Бойчев. Каква е причината?
- Той така пожела. Направи си самоотвод. А те не се коментират.
- Софийската организация е първата, която излезе с декларация в подкрепа на президента Румен Радев и втори негов мандат. Какво го наложи?
- БСП - София не е първата и единствената организация, излязла с такава позиция. Преди София бяха много общински организации в Бургас, Пловдив и други. Решението на нашата конференция бе естествено, след като районни организации масово го взеха на своите форуми и го пренесоха на градско равнище. Ние дадохме положителна оценка и одобряваме политиката на Румен Радев и Илияна Йотова в борбата им със статуквото и за смяна на модела. Това е своеобразна подкрепа на заявката им за втори мандат.
- Защо националното ръководство на БСП упорито бяга от тази тема?
- Не мога да знам. Не съм част от Изпълнително бюро.
- Трябва ли БСП да подкрепи Радев за втори мандат?
- Разумно е, след като социалистите го заявяват на висок глас. Трябва да се вслушаме в него.
- Предстои приемането на бюджета на София. За какво в него ще се бори БСП?
- В този бюджет ясно проличава търсения чисто пиарски ефект на големите, раздути разчети.
- Предвидена ли е достатъчна подкрепа за хората и бизнеса?
- Бюджетът е в размер повече от 1,8 млрд лв. Но веднага припомням, че и преди местните избори, бюджетът за 2019 г. беше рекорден, но се оказа предизборен кьорфишек. Нито приходите бяха събрани, нито инвестициите бяха направени. Столична община винаги е била консервативна в приходната част, а сега му е отпуснала края. Предвижда да събере огромни приходи, които няма как да се случат през втората кризисна и пандемична година.Имаме критики и към разходната част. Един пример - парите за почистване на корита на реки. Оказва се, че миналата година не са били изразходвани средствата и не е свършена работата. В резултат видяхме при едни слаби, но продължителни дъждове какви последствия имаше. Сега пак се залагат пари за тези дейности. Одобрени пари няма, но вече се правят обществени поръчки.Всичко това означава, че и от този бюджет хората няма да усетят нищо. Като при захарния памук: Лапнеш нещо, глътнеш нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай