ДПС: Трябва да се промени управлението на водите

Неизбежна е замяната от въглеродна към водородна икономика както преди 9 години предупреди Доган, каза Ерджан Ебатин

ДПС: Трябва да се промени управлението на водите | StandartNews.com

 

По отношение на политиката за опазване на водите смятаме, че те трябва да бъдат вписани в единен регистър и то така, че отчитането на нивото да става в реално време. Това заяви Ерджан Ебатин, водач на листата на ДПС във Варна, в дебат по Нова телевизия. Също така те трябва да бъдат регулирани от една институция, а не както досега – към регионалното министерство, към басейновата дирекция, към местните регионални служби. Всичко трябва да мине под една шапка и това трябва да е Басейновата дирекция към Министерството на околната среда и водите, добави Ебатин.

Той припомни, че основен акцент на ДПС в тази област е да се развива всякакъв тип производство, което е екологично. Още от години настояваме за чиста вода, чист въздух, чиста земя, чиста енергия. Впоследствие, Европа нарече това Зелен пакт, каза водачът на листата във Варна.

В сектор енергетика държавата плаща над 1 милиард лева за въглеродните емисии на тец-овете, заяви още Ебатин и припомни, че още преди 9 години почетният председател на ДПС Ахмед Доган изрази идеята, че трябва да се преминава от въглероден тип икономика към водороден. Това ще осигури много по-малка щета за околната среда.

Стратегията на ДПС е преструктуране на тец-овете, първоначално на газ, за да може да се намали тази въглеродна емисия. Енергията пък трябва да излезе изцяло на свободния пазар, за да се изпълни директивата на ЕС, е позицията на ДПС.

Вярно е, че енергетиката е тясно свързана с националната сигурност. ДПС обаче смята, че България не бива да се превръща в заложник на интереси, свързани с геополитически сблъсък в тази сфера. Освен това смятаме, че не трябва да се залага на ядрената енергетика, каза още Ебатин.

По отношение на свободните артисти той смята, че обезщетенията бяха направени по време на предизборната кампания, а цяла година тези хора са били изоставени от държавата сами да се оправят. Обезщетението от коронакризизата в този бранш беше абсолютен провал, каза Ебатин. Според него на въпроса дали трябва да има българска музика в медиите на квотен принцип, той отговори, че когато се налагат подобни ограничения, се нарушава пазарния принцип. А ако искаме държавна намеса, това може да стане с облекчаване на данъчната политика, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай