Вторник,

Доц.Николай Цонков с 5 стъпки за Въоръжените сили

От: СТАНДАРТ -
152
Доц.Николай Цонков с 5 стъпки за Въоръжените сили
A
A
A

"Инвестициите в отбраната трябва да са балансирани между хората, въоръжението и техниката, бойната подготовка и инфраструктурата." Това е мнението на доц. Николай Цонков – народен представител от „БСП за България“ и кандидат от 25 МИР.

„Хората трябва да бъдат поставени в центъра на развитието на Въоръжените сили. Условията на труд на военнослужещите трябва да се подобрят, да се възстановят социалните им права, да се разширят грижите за семействата им“, счита Цонков.

Сред основните му предложение за промени в сектора е повишаване на основното месечно възнаграждение за най-ниско звание за всяка категория военнослужещи. То да се променя ежегодно на принципа на увеличаването на минималната работна заплата за следващата година, с коефициент, определен в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Според него това е необходимо, за да повдигне социалният статус на военнослужещите на нивото на рисковете за служещите в отбраната при защита на националните интереси.

„Трябва да бъдат предприети стъпки военната професия да се направи привлекателна и престижна“, категоричен е доц. Цонков. Сред идеите му са подобрение на инфраструктурата чрез ремонтиране на сградния фонд за оптимизиране на условията на труд, както и осигуряването на общежития и семейни жилища за военнослужещите.

Според него държавата не отдава полагаемото им се уважение към генералите, офицерите и сержантите, преминали в запаса. "Лично поемам ангажимент да изградим работеща политика в това отношение. Не може на експертизата на доскорошните командири в Българската армия да се гледа като на нещо ненужно вече за обществото. Държавата, включително и Народното събрание, трябва да ползват тази експертиза", убеден е Николай е Цонков.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com