Петък,

Димитър Главинов: Категориите труд да се актуализират

От: СТАНДАРТ -
333
Димитър Главинов: Категориите труд да се актуализират
A
A
A

Категориите труд не са актуализирани от много години, а пазарът се развива - трудовите характеристики на различните професии вече са се променили. Това каза Димитър Главинов, кандидат за народен представител от "БСП за България" в 24 МИР.

Според него трябва да се помисли как да се направят по-атрактивни професиите, към които в момента няма интерес.

"Управляващите направиха доста хитър предизборен ход и обявиха, че заради кризата с КОВИД-19 ще актуализират категорията труд на учителите, защото те били в неизгодна позиция и преподавали онлайн, а това не било характерно за тях. Съгласен съм, че учителите са едно много важно звено. Това е гръбнакът на нашето общество - изграждат бъдещите млади хора, дават началното възпитание на децата ни. Но това е доста интересен предизборен ход, защото учителите са една доста голяма маса, която управляващите виждат като гласоподаватели", обясни Главинов.

"Има и други сектори, в които е наложително категорията труд да се актуализира. Например хората, които са заети в сметопочистването и сметоизвозването. У нас тези хора са трета категория труд. В съседна Гърция целият този сектор е първа категория труд и работи по 6 часа на ден. Заетите в тази сфера са по улиците на страната без значение дали е студено или топло. Те трябва да се погрижат за чистотата на града, за да не се превърне в едно голямо бунище", заяви още той.

Димитър Главинов счита, че е редно да има актуализация във всички сектори. "Категориите труд у нас трябва да станат европейски, дори като ги съпоставим само със страните от Балканския полуостров. Нека първо се огледаме на регионално ниво, а след това ще погледнем и как е в по-развитите страни", каза той.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com