Д-р Георги Димов: Червен картон за управлението

Към проблемите със Северна Македония се подхожда елементарно, казва кандидатът за народен представител

Д-р Георги Димов: Червен картон за управлението | StandartNews.com

Проблемите със Северна Македония са многоизмерни и не можем да подхождаме към темата така елементарно, както се прави през последните 10 г. Може би се използва политически дивидент, но резултатите са трагични за България. Това заяви д-р Георги Димов - представител на ГД "Народна сила" в листата на "БСП за България" от 23 МИР по време на дискусия на тема „Външната политика на България към Северна Македония: между провала и безразличието“. В дискусията взеха участие и Чавдар Минчев - председател на Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Петър Мутафчиев – член на НС на БСП и бивш министър на транспорта и историкът доц. Боряна Бужашка.

Според него страната ни трябва ясно да заяви, че науката трябва да присъства в този дебат. Да се търсят добросъседските отношения и геополитическите партньорства. „България да бъде активен участник в икономическите и транспортните коридори“, добави още той.

По думите на д-р Димов през последните 10 г. Българската държава се е намирала между безразличието и провала в тази външна политика.

„Трябва да започнем едва ли не отначало. Да изясним стратегията си и да имаме ясна концепция какво правим и съответно, след като дадем червен картон на това управление, което доказа, че е дисфункционално по отношение на Северна Македония, да започнем пътя си начисто. Не трябва да ни управлява едно чуждопоклонническо правителство, което отстъпва от националния интерес и ние губим от това“, категоричен е д-р Димов.

Според него трябва да се вземе мнението на експертите, да се подходи национално отговорно и да се търси защита на българския интерес.

„Не се подлъгвайте по опростяването и политизирането на тази тема. Това са предизборни обещания, които не водят до нищо“, добави кандидатът за депутат.

„Трябва да се концентрираме върху това, което ще оформи бъдещето ни. Историята е хубаво нещо, но ние трябва да сме прагматични и да видим днес и утре с какво можем да променим нещата, които не ни харесват. Като дипломат мисля, че бихме могли да отговорим с една фраза – активно балканско сътрудничество. Това е пътят, по които можем да изчистим по-бързо всички проблеми, които имаме със Северна Македония“, каза от своя страна Чавдар Минчев, председател на Националната асоциация за международни отношения (НАМО).

„Не трябва да се забравя историята и не трябва да се правят компромиси с нея. Разбирам, че трябва да се направят много компромиси, за да постигнем едни по-добри отношения със Северна Македония, но ако трябва да ги правим със собствената си история, не знам дали си струва“, заяви историкът доц. Боряна Бужашка.

По думите й има много научни изследвания, свързани с македонския въпрос. „В това отношение учените ни са си свършили работата – преди 1989 г. и сега. Те трябва да бъдат използвани като експерти“, категорична е тя.

„България няма собствена стратегия за политиката на Балканите и за отношенията със Северна Македония. Ако успеем да създадем национална стратегия по тези въпроси, то тогава няма да има никакъв проблем. Без значение коя политическа формация ще управлява, тя ще търси своите контакти и възможности“, смята членът на НС на БСП Петър Мутафчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай