Човек на Слави каза какво бъдеще чака „Белене“ и Мариците

Иван Хиновски разказа за празен сейф на министър

Човек на Слави каза какво бъдеще чака „Белене“ и Мариците | StandartNews.com

 

 

Пътна карта за развитие на газопреносната система на България днес е един от най-мистериозните документи в енергетиката. Независимо, че ГЕРБ твърдяха, че той се пази в сейфа на енергийния министър, когато служебното правителство дойде на власт и отвори сейфа, този документ липсваше. Това разказа дългогодишният енергиен експерт, кандидат-депутат от „Има такъв народ“ Иван Хиновски в предаване по телевизия 7/8.

Независимо от депутатски питания и многократно отправени искания за показване на този документ, ексминистър Теменужка Петкова го скри, защото от него щеше да лъсне, че „Турски поток“ е чист руски транзитен газопровод, в който няма нито едно разклонение на газопреносната система на Северозападна България, каза Хиновски.

Той заяви, че група експерти вече са написали писмо до Европейската комисия, в което са сигнализирали на нарушенията при изграждането на „Турски поток“ и опасения за куп конституционни нарушения.

Пътната карта се предполага, че е подписана без санкции от МС, което е наложило спешно промяна в Закона за енергетиката. От нея ще стане ясно, че България строи за своя сметка транзитния газопровод, но без право на разклон на газопреносната система в ущърб на икономиката, добави дългогодишния експерт.

Той каза, че най-куриозното е, че за този документ сме научили от унгарския министър на енергетиката, когото руснаците също са натискали да подпише Пътна карта, но той не се е съгласил.

Иван Хиновски представи новата си книга „Записки по българската енергетика“, в която прави анализ на отрасъла от 1966 година до наши дни.

„В момента енергийния сектор е в разруха, 5,5 милиарда са  дълговете. Това се дължи на тегленето на облигационни заеми, но с парите не са били правени инвестиции“.

Хиновски припомни тъжната история от затварянето на малките реактори в Козлодуй. Тези 4 реактори Европа не можа да прости, че ги имаме, защото цената на тока от тях беше най-ниската на континента, каза експертът. Международната кампанията срещу затварянето на блоковете  „Искам светлина“ през 2008 година беше организирана от Хиновски, Булатом и вестник „Стандарт“.   

По отношение на „Белене“ той заяви, че няма бъдеще атомна централа там, защото са изгубени всички разрешителни, а проектът е станал прекалено скъп. Има обаче кандидат-купувачи за реакторите и може да ги продадем, добави експертът.

Според него бъдещето на площадката „Белене“ е  експортно-ориентиран завод за водород, защото за такива проекти Европа дава пари.

По отношение на ТЕЦ „Марица Изток“ политиците трябва да бъдат смели и да казват истината на хората в очите.

Гърците имат същия комплекс, но казаха, че го преструктурират и до края на годината ще получат 4 млрд. евро. И у нас е възможно да се променят нещата в енергетиката, но това трябва да става стъпка по стъпка, интелигентно. За всяко нещо има решение, важното е да има инвестиции в нови технологии, казва Хиновски.

Мините нямат бъдеще, но Но ТЕЦ – овете имат и това са заместващи мощности. Мариците могат да се превърнат в център на водородно производство, добави специалистът като припомни, че това е един от новите приоритети на Европа

Европа не казва да затваряме ТЕЦ- овете, но цените на въглеродните емисиите са непосилно високи. Интересно ще бъде да се направи референдум, дали хората са съгласни да плащат двойни цени на енергията, за да работят Мариците.

На 26 юни експертите на ИТН отиваме в Стара Загора, за да представим програмата си пред обществеността, каза Хиновски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай