Четири удара на камбаната след изборите в Благоевград

Очертава се лесна победа на финала, но трудна битка за рестарта на западащия град

Четири удара на камбаната след изборите в Благоевград | StandartNews.com
  • Очертава се лесна победа на финала, но трудна битка за рестарта на западащия град

Кметските избори в Благоевград поразбъркаха водата в напеченото от жегите предизборно блато, в което се утаяват всички страхове и надежди за националния вот. Куп политици и коментатори излязоха от дебелите сенки, за да анализират както заключителния политически плейоф между Илко Стоянов от ИТН и бившия кмет Румен Томов, подкрепен от БСП, така и загубата на ГЕРБ още в груповата фаза на кметското първенство.И макар крайният победител да е почти ясен, основният въпрос - доколко изборите в Благоевград са лакмус за националния вот, ще получи отговор едва след 11 юли. Отсега обаче могат да се усетят поне 4 камбанени звука, които ехтят от благоевградската надпревара.

  • Отливът на избиратели е заради липсата на перспектива и умората от гласуване

1. Машините плашат хората, но гонят купения вот

29 процента избирателна активност в Благоевград е първата доста плашеща равносметка, ако се сравни с активността на миналия кметски вот преди по-малко от две години - 58%.Загубата на повече от половината избиратели очаквано получи коренно противоположни политически коментари. Според партията на Борисов причината е машинния вот, затруднил част от възрастното население и това с по-ниска степен на грамотност. Местната организация на ГЕРБ изправи пред камерите десетки граждани, които обясниха как се притесняват, че ще се изложат публично, ако не се справят с устройствата и това е единствената причина да останат по къщите си.Партиите на промяната пък акцентираха върху липсата на жалби в избирателните комисии и рязкото намаляване на купения вот. Те цитираха възрастни избиратели, които обясняваха как това е било най-простото, лесно и бързо гласуване.Допълнителен аргумент в полза на машините им бяха коментарите на членовете на комисиите, които поради липсата на километрични бумаги и чувалчета, се прибрали по къщите си още преди началото на късния мач.Най-вероятно истината е по средата, но това не обяснява друга конфузна равносметка - младите не гласуваха. Дали са се уморили от избори, дали в региона не виждат перспектива, дали ще излязат на балотажа - това предстои да видим. Но е безспорен факт, че през последните 10 години обезлюдяването на региона така набъбна, че непълно изтри спомените за проспериращия университетски град в миналото. А смяната на цвета на кметовете така и не обърна негативната тенденция.    

2. ГЕРБ вече не е големият фактор в региона

Три месеца след внушителната победа на ГЕРБ на парламентарните избори в областта, партията на Борисов регистрира най-унизителния резултат в общината на кметския вот. Едни от структурата на Борисов обясняват загубата с нестихващите вътрешни раздори. Други пък обвиняват експремиера, че не е огласил подкрепата си за своя кандидат и припомнят как в дните преди вота предпочел да отиде в Плевен вместо в Благоевград.Политическите му опонентите твърдят, че той отдавна е предвидил резултата и затова се е дистанцирал от града. Това обаче било част от предизборната му тактика - да успива противниците, че не си дава зор за изборите, а да атакува на 11 юли. Дори и така да е, Борисов няма да направи нова атака в Благоевград в обозримо бъдеще. Една от поуките на ранното му отпадане от битката е - там, където ГЕРБ загуби община, минимални са шансовете да си я върне. Особено с кандидати ала Андон Тодоров.От най-близък на бившия кмет Атанас Камбитов, той се превърна в най-яростния му критик, когато той още беше кмет и лидер на ГЕРБ. След това същото се повтори и с Румен Томов. Тодоров беше негов основен поддръжник в Общинския съвет, а в един момент обърна палачинката и стана най-яростния му критик. Като представител на ПП "Зелените" Андон Тодоров би трябвало да утвърждава името й като прогресивна партия. Вместо това, той се прегърна с най-консервативните среди на ГЕРБ и стана техен представител. Спускането на спорната кандидатура от София накара много от местните структури да бойкотират вота, а  трагичните резултати за ГЕРБ бяха само въпрос на време.Освен всичко друго, балотажът ИТН-БСП донесе и допълнителен негатив за ГЕРБ - в очите на народа вече има друг, който да ни пази от комунистите и да им опонира.  

3. Чакат се размествания в националното класиране

След като ГЕРБ отпадна от финала, остава да разберем дали наистина партията на Борисов под сурдинка агитира за БСП-кандидата Румен Томов. И доколко отчайващите резултати в Благоевград ще костват първото място в 1 МИР на националния вот въпреки традиционно високите лични преференции за кандидатите от областта.Политическото прегрупиране започна още преди първия тур, когато СДС агитираше членовете си за Илко Стоянов с аргумента, че нямат политическо споразумение с ГЕРБ за местни избори. Оттук нататък Румен Христов едва ли рязко ще обърне посоката, за да налива щедро в мелницата на ГЕРБ.Макар битката за първото място на 11 юли тепърва да предстои, резултатите от първия вот в Благоевград са показателни и за други политически размествания. Четвъртото място на "Възраждане" -  с резултат над 4 процента, доказва последните прогнози, че партията на Костадин Костадинов е в патриотичен подем. А шестото място на "Демократична България" е един от тревожните сигнали за Христо Иванов.

4. Следизборната битка ще е по трудната

Сблъсък на новото и старото, на младите и старите. Така Илко Стоянов определи предстоящия финален дебат с Румен Томов и призова "за гласуване за демократично настроените и позитивни млади хора, а не за червената закостеняла комунистическа буржоазия".Рекордно ниската избирателна активност показа пропуснатите от общинското ръководство огромни възможности за развитието на града. Факт е, че управлението на Томов ще бъде запомнено повече с оправданията, отколкото с успехите му. Безработицата в града продължава да расте, все повече фирми фалират, младите хора не намират реализация и търсят препитание другаде. Липсва креативност и иновативност. Няма ги стратегическите проекти, които ще привлекат допълнителни инвестиции и ще разкрият нови работни места. Мерките за намаляване на замърсения въздух така и не се осъществиха, проблемът с боклука продължава да се задълбочава и да се отразява все по-тежко на общинския бюджет. А най-притеснително е, БСП изгони Камбитов от властта, но не се раздели с "модела ГЕРБ". Обществените поръчки продължиха да бъдат с предвидими бенефициенти, а изпълнителите - различни от местните фирми.   На фона на спадащия ръст на икономиката, ниските доходи в областния град и бързото развитие по-малките общини в региона, програмата на Илко Стоянов звучи обнадеждаващо. Разписани са индустриалните зони, посочени са туристическите продукти. Проектите са финансово обвързани, съобразени са както с развитието на новите регионални центрове по оперативните програми, така и с приоритетите по Зеления европейски пакт.Както на Евро 2020, така и на вота в Благоевград, безспорни фаворити няма. Поуките и от футболното, и от кметското първенство показват, че със стари лаври не се печели, а хората вече искат нещо друго.Макар интригата около финала на европейското да се увеличава, победата в Благоевград е предизвестена. За Илко Стоянов обаче трудната битка тепърва престои. Тя не е да събере вота на благоевградчани, а да сбъдне мечтите им за по-добър живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай