На вота: Червени лъвчета срещу тигрите на Борисов

Морският сблъсък ще е във Варна, големите страхове за власт и опозиция - в Кърджали

На вота: Червени лъвчета срещу тигрите на Борисов | StandartNews.com
  • Велико Търново става арена на най-голямата битка в Северна България
  • Морският сблъсък ще е във Варна, големите страхове за власт и опозиция - в Кърджали

Депутатската рулетка се завъртя. Предизборното казино така се препълва, че там никакви ковид мерки не важат. Мераклиите за властовия джакпот свалиха маските, скъсаха общочовешките дистанции помежду си, но единственото, което продължават стриктно да  спазват, е партийната дисциплина.
В разгара на номинациите за влизане в парламента започна масовото тестване в партиите с ПСР за отрицателен корупционен вирус и наличие на достатъчно антитела за лоялност.
Докато по-малките партии още стягат отборите си, то големите вече са наясно с водачите на листи поне в половината региони. В тях ГЕРБ залага на успешни министри, БСП - на верни хора на Корнелия Нинова, а ДПС - на членове на новото си партийно ръководство. Изненадите ще са главно по линия на гражданската квота.
Макар предизборната кампания още да е далеч,

лидерските обиколки отдавна са в ход
Джипката на Борисов обикаля от Сливница до Гоце Делчев, Нинова навестява Варна и Плевен, Карадайъ събира областни и общински структури в Лудогорието.  Последните наставления на Борисов към актива съдържат забрана на кметовете на ГЕРБ да участват в листите, задължителна гражданска квота и запазени места за коалиционния партньор СДС. Появи се хипотеза, че в списъците ще попадат и хора на Гергьовден. Чака се сериозно проветряване откъм близки на Цветанов.
Стратегията на Нинова е да бори управляващите по места с младите си лъвчета, с доказаните биткаджии и с нови женски лица. В червените листи също ще има прочистване от вътрешнопартийни врагове, най-вече свързани с Гергов.
Синьо-червената битка в най-големите градове е доста по-очертана. И на тези избори се очаква да бъде спазена традицията за лидерско състезание в 25-и многомандатен избирателен район в София, където водачи на листите ще бъдат Бойко Борисов и Корнелия Нинова. За 23-тия район, включваш източните софийски квартали, водачи най-вероятно ще са вицепремиерът Томислав Дончев и новата червена зам.-председателка Ирена Анастасова, която замени Кадиев в парламента, а сега ще заеме и мястото му на номер едно в листите за традиционния му регион.

Голяма изненада за 24-ти МИР
готви ГЕРБ, затова и БСП не бързат с окончателното решение. Отминалите събрания дават превес на кандидатурите на столичния лидер Калоян Паргов и на шефа на предизборния щаб Георги Свиленски. Но Нинова упорито лансирала соцдепутата Димитър Данчев. Макар че за него има и други планове.
Без изненада, Борисов отново ще е начело в Пловдив. Битката за избираемите позиции обаче тече с пълна сила. Очаква се плътно зад лидера да е шефът на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов. Твърди се още, че с големи шансове са областният управител Дани Каназирева, заместник-министъра на култура Амелия Гешева, както и председателят на СДС Румен Христов. Далеч по-неясна е листата на БСП. Повече от несигурно е мястото на досегашния водач Иво Христов, а едно от спряганите имена е това на председателя на тракийското дружество Георги Йорданов. Едва ли партията ще замени професор с доцент. Още повече, че на Нинова й трябва боец, който да обедини разделените пловдивски структури. За малко се завъртя името на познат човек от Изпълнителното бюро - Кристиан Вигенин, но той бързо опроверга слуховете с пост във Фейсбук. От него обаче стана ясно, че кандидатурата му за парламента е една от неясните. Твърдението му, че иска да остане в стария си регион рязко контрастират със зачестилите совалки в Ямбол на началника му - зам.-председателя на БСП Атанас Зафиров. А провалените му очаквания и за Велико Търново показват, че въпросът не е дали да е парламента, а къде точно.  Предизборната кампания в Бургас ще мине под знака на познатите лица на двете големи партии. Депутатът Ивелина Василева, един от най-верните хора на кмета Димитър Николов, по всичко личи, че пак ще мери сили с дългогодишния водач на червените - Петър Кънев.
Морският сблъсък ще е във Варна, където БСП-лидерката Корнелия Нинова се очаква да поведе листата след партийните боричкания в града. Срещу нея ГЕРБ вади едно от най-силните си остриета - Вежди Рашидов. Досегашният водач на морската листа - спортният министър Красен Кралев, също се изправя пред сериозно предизвикателство, но в крайдунавски град. Той

отива да тушира конфликтите с Цветановите хора
в Русе, където ГЕРБ изгуби кметската надпревара. Бъдещето на дългогодишния водач на листата - Пламен Нунев, там не е ясно.  На фона на промените около ГЕРБ в Русе, Нинова реши да заложи на екипа, който спечели на изборите през 2019 г. Крум Зарков първоначално е очаквал номинации в столицата, но след разговор с лидерката бързо се отказал от амбициите и подновил срещите си в крайдунавския град.  
Видин също предвещава интересна надпревара с две синьо-червени рокади още в самото начало на годината. Дългогодишният областен координатор на ГЕРБ Владимир Тошев сдаде близо 15-годишната власт на 46-годишния Александър Матеев - дългогодишен член на партията в Брегово, където ГЕРБ успя да пребори БСП на последните кметски избори. Филип Попов, един от любимците на Корнелия Нинова, пък напуска най-северозападния ъгъл на страната, за да защитава интересите на кюстендилския край в новия парламент. Неговото място във Видин се очаква да заеме една от новите млади звезди - Димитър Данчев, който започна да блести с ярка светлина, след като оттегли номинацията си за шеф на партията с пламенна защита в полза на Нинова.  

Най-обичаният младеж на партията
кметът на Дряново Трифон Панчев, заслужено получава мястото на водач на листата в Габрово, където вече го очаква единодушната кандидатура на ГЕРБ - Томислав Дончев. Още едно младо червено лъвче се изправя срещу друг от политическите тигри на Борисов в Ловеч. Зам.-строителният министър Николай Нанков отново ще води ГЕРБ-листата в Ловеч, а конкурент най-вероятно ще му бъде плевенчанинът Стефан Буджев, който отстъпва мястото си в родния град на динозавъра в политиката Румен Гечев. Кандидатурата му е дюшеш за най-вероятния избраник на ГЕРБ Мирослав Петров, който ще гони реванш заради загубата на кметския вот в града-герой.
Най-голямата битка в Северна България се очертава Велико Търново. Партийното напрежение за листите там вече взима връх след анонса, че Цветанов ще пробва оттам да влезе в парламента. Неговото традиционно място като водач на листата в ГЕРБ се очаква да заеме здравният министър Костадин Ангелов, който вече направи знакова визита в града и обеща ускорено обновяване на белодробната болница. Първоначалният слух, че Борисов е избрал за водач министъра на образованието Красимир Вълчев постепенно се опроверга, особено след зачестилите му прогнози за бъдещето на Стара Загора като град на информационните технологии. Най-вероятно той ще бъде водач точно там. Нинова също още умува кой да поведе червените в бившата столица, след като стана ясно, че отдолу си искат Весела Лечева, а отгоре настояват за смяна. Хиперамбициозният Явор Божанков все още няма сили да се пребори с подобна конкуренция, така че, нищо чудно това да е втората листа, поведена от Георги Свиленски.
Очевидно въпросителната - ще успеят ли младите кадри на БСП да донесат жадуваната победа на левицата срещу дългогодишни политици, стои в много от региони на страната.
Смолян също е в тази група. Ако слуховете се потвърдят, че председателят Карадайъ ще поведе листата на ДПС, а шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отново ще е номер едно в списъците, то шансовете на красивото лице  - Петя Михалевска остават малки, въпреки че се ползва с червения респект като дъщеря на един от най-успешните зам.-министри на БСП, с любовта на половинката си - неуморният кмет на Дряново и с протекцията на друга червена внучка - евродепутатката Цветелина Пенкова.
Доста по-големи са шансовете на младия, но вече кален в битки социалист Александър Симов, който сега най-вероятно ще е командирован в Благоевград. Там обаче далеч по-интересна е листата на ГЕРБ, в която водачът тепърва ще се посочва от Борисов, а

шанс да запазят местата имат само
отдалечените по условия от Цветанов досегашни народни представители - Стефан Апостолов от Симитли и Георги Динев от Петрич.
Симов с удоволствие изоставя досегашния си регион Кърджали, където ехото от вътрешнопартийните скандали в ГЕРБ е на път да прати досегашния водач Цвета Караянчева да мери сили в пловдивско с вечния водач на БСП - листата Манол Генов.
Кърджалийската организация е разединена, като назначените от Караянчева лобират пред софийската централа тя да запази мястото си, а областния - Никола Чанев, да е втори в листата, въпреки че мястото не е избираемо. Друга част обаче споделят пред Борисов опасенията си, че ниския рейтинг на парламентарната шефка ще понижи резултатите и лансират името на съгражданката си Николина Ангелкова, областен координатор на ГЕРБ в Софийско. Неяснотите в ГЕРБ в бастиона на ДПС са аналогични и с тези в БСП. Там думата отново има червеният ветеран Милко Багдасаров, който не иска да е депутат, но единственото име, което се споменава е отново на дъщерята на Димчо Михалевски, ако все пак не успее да се пребори с изборния лъв Дора Янкова за листата в Смолян.
Далеч по-безинтересни се очертават битките в Сливен, където отново ще се срещнат генералът Кольо Милев и министърът на земеделието Десислава Танева, Пазарджик - където външната министърка Екатерина Захариева ще води синята листа, а Христо Проданов - червената. А за над 10 от областите изненадите с водачите  тепърва предстоят. Предводителите на синьо-червените листи се очаква да получат окончателното одобрение до края на следващата седмица. А кои ще са опонентите им от ДПС, ще стане ясно малко по-късно.
През това време масовото партийно тестване ще продължи на пълни обороти, както и завъртането на предизборната рулетка.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай