БСП: Трябва нов Закон за МВР

Нужно е колективно трудово договаряне за служителите, смятат социалистите

БСП: Трябва нов Закон за МВР | StandartNews.com

БСП проведе среща със Синдикалната Федерация на служителите в МВР (СФСМВР). На срещата от страна на левицата присъстваха зам.-председателят на партията Атанас Зафиров и народният представител Иван Иванов, които са и водачи в листите на "БСП за България" за парламентарните избори, съответно в Сливен и Шумен.

На срещата се изтъкнаха редица проблеми в структурата на МВР в последните години, като акцент се постави върху нормативния хаос. Синдикатите бяха категорични, че има нужда от нов закон за МВР, както и служителите на МВР да получат право на колективно трудово договаряне. Беше обсъден и въпросът с въвеждането на минимални стандарти за облекло, оборудване, обучение и квалификация  на полицейските служители на европейско ниво.

"Европейските граждани трябва да се чувстват сигурни и защитени, независимо в коя част на Европейския съюз се намират", съгласиха са представителите на БСП и обещаха, че ще поставят въпроса в Народното събрание и в Европейския парламент.

"От БСП отдавна говорим за нуждата от нов Закон за МВР. Ако БСП управлява Министерството на вътрешните работи, в първите месеци ще направим пълен анализ на цялата система, на базата на който ще стъпи новият закон. Целта при разработването на закона ще е сигурност, предвидимост и възможност за кариерно развитие на служителите без политическа намеса", обеща Иван Иванов.

Атанас Зафиров от своя страна подчерта, че е крайно време да се реши проблемът, свързан с липсата на колективно трудово договаряне за служителите на МВР.

Социалистите също така акцентираха върху нуждата от материално-техническо обезпечаване и осъвременени възнаграждения на полицейските служители, което срещна одобрението на синдикатите.

"Имаме единомислие по проблемите, които се обсъдиха. Много от тях са залегнали в нашата програма  и са напълно изпълними, стига да има политическа воля за това. А ние имаме такава", обобщиха в края на срещата представителите на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай