Борисов гласува първи, Доган със знака на победата

Ето как и за какво гласуваха лидерите

Борисов гласува първи, Доган със знака на победата | StandartNews.com

Лидерите на партии, участващи в изборите за 45-о Народно събрание, бяха сред най-ранобудните гласоподаватели. Първи от тях вота си даде премиерът Бойко Борисов. Той гласува в Банкя, малко след 8 часа. В секцията на СУ "Христо Смирненски" Борисов пусна хартиена бюлетина.

Борисов упрекна Радев за ината му

"Дойде и този ден. Разбира се, можеше да е със седмица по-късно, ако не беше инатът на президента. Минахме половин милион ваксинирани, след една седмица щяхме да сме в доста по-добра кондиция", каза още Борисов. И пожела успех на всички.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Това са най-скъпите избори

Водихме най-толерантната кампания, получихме подкрепа от всички. Не на последно място считам, че в петък най-голямата подкрепа беше получена от ЕК с 1,3 млн. ваксини. Това е подкрепа за българите. Не мога да не кажа благодаря. И разбира се на всички полицаи, на СИК, на РИК-овете, работили са цяла нощ. Пожелавам честни и почтени избори, за да може така, както ни нареди народът, да имаме и претенции. Не може да имаш няколко процента, а да искаш да говориш от името на народа. Надявам се партията ми да е успешна", каза премиерът.

Доган и Карадайъ знаково гласуваха в 9 ч.

Знакът на победата вдигна с ръка почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който даде гласа си в столичното 36-о училище "Максим Горки".  Той гласува знаково точно в 9 часа.

ВИЖ ОЩЕ: Ахмед Доган гласува със знака на победата /ВИДЕО/

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: Гласувах за рестарт на държавността /ВИДЕО/

Знаково в 9.09 ч. своя глас даде и лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. Гласувах за рестарт на държавността, за възстановяване на нормалността, за възстановяване на демокрацията, каза Карадайъ, който пусна хартиена бюлетина в избирателния си район – Кърджали. Надявам се машинното гласуване да няма онези проблеми, които ги имаше през 2019 г. Надявам се гласуването да приключи без проблеми, каза още Карадайъ.

Нинова гласува машинно

Изненадана съм, че има толкова голяма избирателна активност, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която гласува машинно и каза, че това е много добро.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова: Промяната е възможна

https://bsp.bg/files/news/small/363981e7a63c0af4820844f76543208e.jpg

Излезте и гласувайте, аз гласувах за промяна и стабилност. Гласувам за здрав и образован народ, който има работа и получава високи заплати и пенсии, гласувах за справедлива България. Това е възможна промяна, зависи от всеки от нас. Затова призоваавм - излезте, гласувайте за бъдещето на България. Ние сме горд народ, ще се справим с предизвикателствата, промяната е възможна, каза Нинова.

Радев коментира шпионския скандал

Гласувам за свободна и просперираща България. Тези избори ще са първата стъпка към нормалността, заяви президентът Румен Радев.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Гласувам за просперираща България

Президентът на България Румен Радев гласува в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в София в 11:20 ч. Той избра да упражни правото си на вот машинно.

Той призова всички пълнолетни българи да излязат да гласуват, иначе ще трябва да ходим на поправителен. От много години гласувам в тази секция, за първи път виждам толкова много хора, каза Радев. Тези избори трябваше да са още миналата година, каза още президентът. След което избра деня на изборите, за да коментира за първи път шпионския скандал с изгонените двама руски дипломати и арестуваните петима души у нас за работа в полза на Москва.

"Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците и злепоставя тежко България", заяви Радев.

Очаквам не само пълно разследване на случая, но и задълбочен анализ на причините, довели до това. Следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността, каза Радев.

"Защо високопоставени служители в народното събрание и министерството на отбраната, чиито проверки и допуск се издават от служби, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност. Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контрола на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от министерски съвет", каза президентът.

Йотова: Гласувах за връщане на държавността

Вицепрезидентът Илияна Йотова упражни машинно правото си на вот

„Гласувах за връщане на държавността. За държава, която да се управлява от умни, можещи и грамотни хора, които знаят накъде водят България. За държава с грижа за всеки български гражданин, а не държава, която облагодетелства само една шепа хора, които станаха баснословно богати, не се посвениха да използват и тази тежка криза в момента, за да трупат дивиденти“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова след като упражни правото си на глас.

"Гласувах за подредена държава с правила, в която всеки има своето достойно място, младите хора имат шанс да се развиват, а не напускат страната ни. Гласувах за държава, която мисли за своите сънародници зад граница не само по избори, а прави политики за тях и заедно с тях", посочи Илияна Йотова, информират от прессекретариата на президента.

Каракачанов гласува за по-високи доходи

Гласувам за продължаващо увеличение на доходите, за традиционното българско семейство, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, след като даде своя глас.

image

ВИЖ ОЩЕ: Каракачанов: Гласувам за по-високи доходи

Очаквам шарен парламент, важното е да бъде по-отговорен. Всички депутати, избрани в парламента, полагат клетва, че ще служат на българския народ, нека го направят, а не да служат на чужди и собствените си интереси, каза лидерът на ВМРО.

Христо Иванов пусна хартиена бюлетина

Въпреки че Демократична България бе една от партиите, които най-много настояваха за машинен вот, Христо Иванов пусна хартиена бюлетина.

ВИЖ ОЩЕ: Ето защо Христо Иванов гласува с хартия

 "Гласувах с хартия защото разбирам, че има проблеми с машините. Трябва да излезем, трябва да гласуваме за промяна, България да има демокрация. Ние работим, за да бъдат изборите честни. Искам да благодаря на хилядите доброволци, заети днес, за да гарантират това", каза лидерът на "Да, България", който пусна бюлетината си точно 9 часа в столичното 93 СУ "Александър Теодоров - Балан".

Марешки поздрави католици и арменци за Великден

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки гласува в изборна секция 175  в "Златни пясъци" в 10,30 часа.. Призовавам българите да излязат и да гласуват, за да живеем по-добре, за да не се налага хората да напускат България в търсене на по-добър живот, каза той.

ВИЖ ОЩЕ: Марешки: Гласувам за по-добър живот

Марешки поздрави католиците и арменците с Великден, а православните - с днешния празник Кръстова неделя.

Лидерът на

Валери Симеонов: Да мислим първо за държавата

Гласувам за това в българското Народно събрание да има повече честни, смели, отговорни хора, които да са почтени и некорумпирани, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като упражни правото си на глас в Бургас.

ВИЖ ОЩЕ: Симеонов: Гласувам за повече почтени хора в НС

Лидерът на НФСБ и водач на листата на Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ в Бургас Валери Симеонов гласува в морския град в СИК 108 в ОУ

"Дай Боже това да даде тласък на държавата, защото такива хора мислят на първо място за нея, а на второ за себе си и за партиите си. Затова, дай Боже да има повече народни представители, които да поставят на първо място интересите на държавата", заяви Валери Симеонов.

Караянчева благодари на изборната администрация

Искам да поздравя всички участници в изборния процес и да им благодаря затова, че отделят лично време, за да гарантират прозрачността на вота, каза бившият председател на НС Цвета Караянчева, която пусна бюлетина в Кърджали. Гласувах за стабилност и прозрачност, да продължим да надграждаме това, което сме постигнали, за политика за здравеопазване и образование, каза Караянчева. Тя също пусна хартиена бюлетина.

ВИЖ ОЩЕ: Караянчева: Гласувам за стабилност и прозрачност

Цветанов не можа да гласува машинно

https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/inner_article/1316/1752/1692/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2.jpgПредседателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов не можа да гласува машинно, тъй като този вит вот бе спрян във Велико Търново заради софтуерен проблем. Матината разбъркваше иманата и преференциите. Така в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново Цветанов пусна хартиена бюлетина.

ВИЖ ОЩЕ: Цветанов пробва да гласува машинно, но не стана

Той пристигна в училището с други представители на партията, на чиято листа е водач за региона. Цветанов призова жителите на Великотърновска област да гласуват с хартиена бюлетина, тъй като в региона има проблеми с машинното гласуване.

Цветанов заяви, че неговите колеги подготвят жалба по въпроса, тъй като има сигнали за проблеми в Горна Оряховица, Елена и Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай