Борис Цветков с формула за детските градини в София

Решението е ускорено строителство на детски заведения, каза кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР

Борис Цветков с формула за детските градини в София | StandartNews.com
  • Решението е ускорено строителство на детски заведения и незабавно изплащане на компенсации за всички деца, не само над 3 години, за които няма места, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР

За 12 500 деца няма места в общинските детски ясли и градини. А има над 70 общински терена, подходящи за детски заведения. Това каза Борис Цветков, кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР - София, пред радио „Фокус“.

Той даде пример, че в район Искър има 3 терена по 10 дка, които 90% са общински и малка част от тях трябва да се отчужди. По думите му на нито едно от тези терени не е предвидено да се строи. „Под наш натиск в района се разшириха 2-3 от съществуващи детски градини. Но в райони като „Овча купел“ например, общината загуби такива терени, защото не са отчуждени в законовия срок“, обясни Цветков.

„Предложението на БСП е ускорено строителство на тези общински терени, както и незабавно изплащане на компенсации на всички деца, не само за над 3-годишните. Заплащането трябва да бъде автоматично, за да се избегне бюрокрацията“, заяви той.

Кандидатът за народен представител коментира и темата с презастрояването в София. „С колегите ми подготвят законопроект, в който създаваме така наречен „Зелен фонд“. В него държавата и Столичната община ще могат да заделят пари за отчуждаване на имоти“, каза Цветков. И даде пример – приходите от заведенията в Южен парк да влизат в този фонд, а със събраните средства да се отчуждават изцяло частните терени.

Борис Цветков смята, че вторият етап на започналия у нас политически процес е обединение на партиите около приоритетни за гражданите теми. „На последните избори мнозинството от гражданите са заявили, че вече не искат да бъдат управлявани от ГЕРБ и досегашния модел. Не бе решена обаче втората задача, а именно на мястото на този порочен и необичан модел на ГЕРБ, каква да е новата конструкция, която да управлява България. Въпросът е кои са общите приоритети, които да обединят иначе различните партии. Сред тях справяне със социално-икономическите последици от здравната криза и връщането на нормалността в държавата“, обясни той.

“В 45-ото Народно събрание БСП внесе законопроект за актуализация и преизчисляване на пенсиите. Имаме и идеи за справяне с икономическата криза чрез публично и прозрачно харчене на парите, в интерес на дребния и среден бизнес“, коментира Борис Цветков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай