България избира 46-то Народно събрание

За първи път в новата ни история в секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини

България избира 46-то Народно събрание | StandartNews.com

България избира депутатите за 46-ото Народно събрание. За втори път тази година гласуваме на парламентарни избори. 23 партии и коалиции се борят за място в Народното събрание.

За първи път в новата ни история в секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини.  В страната тези секции са 9401. В около 2800 секции ще се гласува с бюлетини. В чужбина се разкриват рекорден брой секции – 784 в 68 държави. В 273 секции ще има вот с машина, а в 509 ще се гласува с бюлетина. Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа тази вечер или докато пред секциите има чакащи избиратели, но не по-късно от 21.00 часа.

Няма данни за сериозни нарушения в деня за размисъл. Членове на ЦИК ще проверяват жалби и сигнали и днес. На заседания, които ще се провеждат през целия ден, ще се взимат решения дали да има наказание или не. От ЦИК ще следят изкъсо и работата на машините. Именно от Комисията ще взимат решение, ако има проблем с тях, съобщи Нова тв.

Преди да влезем в изборната секция, от ЦИК ни съветват първо добре да се запознаем с партиите и преференциите. След като влезем в изборното помещение, първото трябва да дадем документ за самоличност, срещу който получаваме картата за гласуване с машината.

В Кърджали имащите право на глас са 258 000. Те са с около 5000 по-малко от изборите на 4 април. 545 са секциите. В едно от училищата в града изборният ден започна с лек хаос, тъй като част от членовете на част от комисиите липсваха. Чака се решение на РИК. В други училища се забави настройването на машините. Малко след 7 часа в Кърджали своя вот даде лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

В района на Велико Търново  вчера задържаха заподозрян за търговия с вот, а на миналите избори точно там гласуването с машини не сработи. Мъж от село Леденик беше задържан по подозрение за търговия с вот. В него бяха открити тефтери със списъци с имена, както и сума пари.

На изборите през април проблем в една от машините – разменени преференции за една политическа сила, наложи в секцията да се гласува само с хартия. Днес в старата столица изборния ден стартира без проблеми.

Новото на тези избори - всички секции с над 300 избиратели ще гласуват машинно. В някои населени места вече успяха да натрупат опит - такъв е случаят във Врачанското село Ракево, където само преди две седмици се проведоха кметски избори.

На 4 април до машините са отишли едва 144 души, но на кметския вот – близо 400. Първите гласоподаватели в селото очакваха секцията да отвори минути преди 7 часа. В област Враца секциите са 322, в 90 ще се гласува само с хартия. А 22 от тези секции са подвижни.

Плажовете по Южното Черноморие са пълни с туристи. 365 000 души от Бургаска област ще могат да упражнят правото си на глас. Оказва се, че 771 000 са променили настоящия си адрес, за да могат да гласува, докато са на почивка. Очаква се напрежение в секциите, тъй като тези, които са настанени в хотели, на практика няма как да гласуват. В секциите има специално обучени хора, които да разяснят това.

В Бургас 363 500 избиратели имат право на глас в 739 секции. В 590 от тях гласуване ще е машинно. За първи път в историята на Бургас секция ще има и на борда на кораб, който се намира в открито море. 2 са мобилните урни, които обслужват територията на града. 51 са заявленията на хора под карантина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай