Благовест Кирилов: Нов подход към стартъпите

Нов начин на работа на държавата със сектора, поиска кандидатът на БСП

Благовест Кирилов: Нов подход към стартъпите | StandartNews.com

Нужен е нов държавен подход към стартъпите. Необходимо е създаването на такава нормативна база, която да улесни достъпа до източници на финансиране за стартиращи компании. Това може да помогне на сектора да заеме подобаващо място на международния пазар. Това каза Благовест Кирилов по време на онлайн дискусия между кандидати за народни представители от „БСП за България“ и представителите на Българската стартъп асоциация BESCO.

Участниците във форума бяха категорични, че държавата трябва да действа активно, заедно с бизнеса, в търсенето на нови възможности за създаване на стартъп компании.

Нов начин на работа на държавата със сектора на стартъпите - около тази теза се обединиха кандидатите за народни представители на „БСП за България“ от 23 МИР - Благовест Кирилов, Георги Ангелов, Калоян Борисов и членове на Българската стартъп асоциация BESCO.

Според представителите на левицата, държавата трябва да работи в посока улесняване на финансиране на стартиращи компании. Това може да се случи чрез законодателни промени, които да стимулират ангели инвеститори, рисков капитал и алтернативни фондове.

“Българските стартъп компании имат добри идеи и необходимия кадрови потенциал, за да се реализира успешно с помощта на правилната нормативна база”, отбеляза Благовест Кирилов, втори в листата на "БСП за България" за 23 МИР.

Участниците в дискусията бяха категорични, че държавата трябва да действа активно, заедно с бизнеса, в търсенето на нови възможности за създаване на стартъп компании.

Позиционирането на България като дестинация за инвестиции и развитие на стартъп технологични компании може да доведе до развитието на нов тип бизнес, който да създаде работни места и да повиши работната заплата в страната. Това развитие обаче може да стане чрез координирани действия на държава, образователни институции и бизнес.

В предизборната платформа на „БСП за България“ основен приоритет е развитието на малките и средни предприятия, както и насърчаването на образованието, иновациите и научните изследвания в синхрон с бизнеса. “Фокусът трябва да падне и върху нови сектори – като например развитието на електронните спортове”, заяви още Благовест Кирилов.

Кандидатите от листата на "БСП за България" в 23 МИР и BESCO ще продължат сътрудничество и в бъдеще, в новия мандат на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай