Вторник,

Андрей Райчев с прогноза за следващия кабинет

От: стандарт -
36155
Андрей Райчев с прогноза за следващия кабинет
A
A
A

 

Коалиционен кабинет – временен и екпертен, тип Беров, това е най-вероятният сценарий след изборите, заяви социологът Андрей Райчев по време на предаването Офанзива по Нова нюз.

Според него първите две места на изборите са запазени за ГЕРБ и БСП, но за първи път разликата между партиите на Борисов и Нинова ще е толкова голяма. Причината е, че Нинова превърна БСП в лидерска партия, каза социологът. Не ГЕРБ върви нагоре, а БСП слиза надолу, обясни социологът.

Третото и четвъртото място са за Слави и ДПС, които Райчев нарече „малки партии“. Той обаче призна, че ДПС имат мощта да вземат 400 000 гласове и може да се качат на третото място.  Шансове за парламента имали още Мая Манолова, ВМРО и коалицията НФСБ- Воля.

Според Райчев Борисов ще вземе мандата, но няма да става премиер. Времето ще става все по-топло, на хората им писна да са по къщите, протистиращите отново ще излязат, Борисов трябва да е луд да се изправи срещу тях отново като премиер, смята Райчев. Той обаче твърди, че Борисов няма да изпусне мандата, защото „ако той отиде в Нинова, ще се реализира схемата на президента Радев“, „което е кошмара за ГЕРБ“. Затова и много вероятно е отново да сме свидетели на преговорите, които ГЕРБ инициира преди 7 години преди съставянето на кабинета Борисов 2, когато в него влязоха всички без БСП и ДПС, припомни Райчев.

Той смята, че Борисов ще вземе някакво нетрадиционно решение, с което хем ще държи мандата, хем ще прави експертен кабинет с други партии, хем ще се дръпне назад. Социологът обаче отказа да назове кои партии биха седнали на масата на ГЕРБ за преговори.

В същото време Райчев е убеден, че дори мандатът да отиде при Нинова, тя няма да може да го реализира, защото няма с кого освен с Мая Манолова. Десните нямало никога да подкрепат кабинет на БСП.

Райчев заяви, че прогнозата му е условна, защото никой не може отсега да предвиди каква ще е избирателната активност. Пандемията може да отдръпне по-старите хора и новите партии да качат гласове заради младите хора, но може да стане и обратното – само твърдите ядра да излязат, казва Райчев.

Според него изненадите на изборите ще са много, вероятно е да има и трети избори през годината. Самият факт, че ГЕРБ е засега първа политическа сила е голяма изненада, каза той. По отношение на Слави той заяви, че тайнствеността около личността му е нормална, защото той е по модела на „новия цар“. Бъбрив цар не може, категоричен е Райчев. Той обяснява очаквания „висок, но не чак толкова“ резултат на Дългия с това, че „третият цар е по-малък“. Първия – Симеон, взе мнозинство, вторият – Бойко, не успя за малко да вземе мнозинство, сега при Слави резултатът ще е по-малък, смята социологът. Тъй като става дума за магия, за Слави най-важното е таймингът на магьосника да не бъде изпуснат, завърши Райчев.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички