Андрей Райчев с прогноза за следващия кабинет

Слави щял да бъде "третият цар" след Симеон и Бойко

Андрей Райчев с прогноза за следващия кабинет | StandartNews.com

 

Коалиционен кабинет – временен и екпертен, тип Беров, това е най-вероятният сценарий след изборите, заяви социологът Андрей Райчев по време на предаването Офанзива по Нова нюз.

Според него първите две места на изборите са запазени за ГЕРБ и БСП, но за първи път разликата между партиите на Борисов и Нинова ще е толкова голяма. Причината е, че Нинова превърна БСП в лидерска партия, каза социологът. Не ГЕРБ върви нагоре, а БСП слиза надолу, обясни социологът.

Третото и четвъртото място са за Слави и ДПС, които Райчев нарече „малки партии“. Той обаче призна, че ДПС имат мощта да вземат 400 000 гласове и може да се качат на третото място.  Шансове за парламента имали още Мая Манолова, ВМРО и коалицията НФСБ- Воля.

Според Райчев Борисов ще вземе мандата, но няма да става премиер. Времето ще става все по-топло, на хората им писна да са по къщите, протистиращите отново ще излязат, Борисов трябва да е луд да се изправи срещу тях отново като премиер, смята Райчев. Той обаче твърди, че Борисов няма да изпусне мандата, защото „ако той отиде в Нинова, ще се реализира схемата на президента Радев“, „което е кошмара за ГЕРБ“. Затова и много вероятно е отново да сме свидетели на преговорите, които ГЕРБ инициира преди 7 години преди съставянето на кабинета Борисов 2, когато в него влязоха всички без БСП и ДПС, припомни Райчев.

Той смята, че Борисов ще вземе някакво нетрадиционно решение, с което хем ще държи мандата, хем ще прави експертен кабинет с други партии, хем ще се дръпне назад. Социологът обаче отказа да назове кои партии биха седнали на масата на ГЕРБ за преговори.

В същото време Райчев е убеден, че дори мандатът да отиде при Нинова, тя няма да може да го реализира, защото няма с кого освен с Мая Манолова. Десните нямало никога да подкрепат кабинет на БСП.

Райчев заяви, че прогнозата му е условна, защото никой не може отсега да предвиди каква ще е избирателната активност. Пандемията може да отдръпне по-старите хора и новите партии да качат гласове заради младите хора, но може да стане и обратното – само твърдите ядра да излязат, казва Райчев.

Според него изненадите на изборите ще са много, вероятно е да има и трети избори през годината. Самият факт, че ГЕРБ е засега първа политическа сила е голяма изненада, каза той. По отношение на Слави той заяви, че тайнствеността около личността му е нормална, защото той е по модела на „новия цар“. Бъбрив цар не може, категоричен е Райчев. Той обяснява очаквания „висок, но не чак толкова“ резултат на Дългия с това, че „третият цар е по-малък“. Първия – Симеон, взе мнозинство, вторият – Бойко, не успя за малко да вземе мнозинство, сега при Слави резултатът ще е по-малък, смята социологът. Тъй като става дума за магия, за Слави най-важното е таймингът на магьосника да не бъде изпуснат, завърши Райчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай