6895 кандидати влизат в битка за парламента

Сънародниците ни в чужбина ще гласуват в рекорден брой секции – 465

6895 кандидати влизат в битка за парламента | StandartNews.com

Парламентарните избори започнаха точно в 7 часа. След гласуването ще бъде сформирано новото 45-то Народно събрание и ще бъде предложено ново правителство. Днешният вот е по-особен, защото се провежда в условия на пандемия.

Страната е разделена на 31 многомандатни избирателни района.  В битката влизат 30 партии и коалиции. 6895 кандидати се борят за 240 депутатски банки. По предварителни списъци право на глас имат малко над 6 милиона 732 хиляди души. На тези избори сънародниците ни в чужбина ще гласуват в рекорден брой секции – 465. Там гласуването ще бъде само с хартиени бюлетини, но у нас в 9398 секции избирателите ще могат да избират -  с хартия или с машина.

Изборните секции ще приемат гласуващи до 20 часа тази вечер. Ако в осем вечерта пред някоя секция все още има чакащи, членовете на комисията трябва да съберат личните им карти и да им позволят да гласуват, но не по-късно от 21 часа.

Заради COVID-19 се наложи ваксинация на членовете на изборните секции. Бе разрешено и гласуването на карантинираните българи с мобилна урна. В цялата страна ще има засилени мерки за сигурност. Ще се следи за носенето на маски. Всички участници в изборния процес ще бъдат снабдени с предпазни маски и дезинфектанти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай