Стотици взеха причастие на площад "Батенберг" /РЕПОРТАЖ/

Утре е именият ден на папата, защото светското му име Хорхе означава Георги

Стотици взеха причастие на площад "Батенберг" /РЕПОРТАЖ/ | StandartNews.com

Стотици хора взеха причастие на площад "Батенберг", видя "Стандарт". По време на литургията, изнесена от папа Франциск, бе извършена евхаристия - Свето причастие, което символично пресъздава превръщането на хляба в Тялото Божие, а на виното - в Неговата кръв.

ВИЖ ОЩЕ: Папата призова да живеем с чудесата на Бог /ОБНОВЕНА/

Сред като Светият отец извърши богослужебните действия, епископи и техните помощници с бели и жълти чадъри тръгнаха из множеството и дадоха причастие на присътващите католици. Канонът на римокатолическата църква не е толкова строг като нашия и това може да стане по всяко време, ако човекът е чист от грях.

Резултат с изображение за папата в България литургия Батенберг

Над 10 000 души присъстваха на площад "Княз Александър Батенберг", за да чуят папската литургия. Повечето хора трябваше да чакат дълго, за да преминат проверките. "Дойдох с час по-рано, но пак не можах да намеря място по-близо до сцената", коментира посетител. Голяма част от хората не бяха католици, а любопитни, привлечени от възможността да видят Светия отец наживо. Имаше много артисти, общественици и други познати лица.

ВИЖ ОЩЕ: Три жени и дете припаднаха по време на литургията на папата

На втория ред седяха футболистът Димитър Бербатов, президентът Росен Плевнелиев /2012-2017/, както и неговата съпруга Деси Банова. Вярващите бяха вътре в огражденията, по-близо до сцената, където се извършваше богослужението и пееха заедно с католическия хор. Всички имаха възможност да следят случващото се на многобройните екрани, а един от православните дякони превеждаше думите на свещениците и посланието на папата. Освен българския трикольор, на площада се развяваха полския флаг, естонското, латвийското и  много други чуждестранни национални знамена. Светът наистина бе в българската столица - и пряко и косвено, чрез предаванията на десетките ТВ-екипи. 

Дъждът, който заръмя по време на литургията, не уплаши присъстващите, макар че повечето от тях не бяха послушали призива да си вземат чадъри. Някои извадиха дъждобрани, но никой не си отиде преди края на церемонията.

"Виж го, обикновен човек като всички нас", сподели възрастна дама с приятелката си, докато папа Франциск отправяше посланието си.

"Утре папата има имен ден - светското му име е Хорхе, което е българският Георги", коментираха младежи.

Три жени и дете припаднаха по време на литургията, видя репортер на "Стандарт". На две от дамите им прилоша още в средата на богослужението, като едната беше откарана спешно в "Пирогов". Оказа се, че при падането тя си е счупила ръка. Другата беше свестена на място от медицинския екип.

Тя обясни, че с приятелката й са на крак от сутринта заради  визитата и са били и на молитвата пред храма "Александър Невски". Малко по-късно лекарска помощ потърси още една жена, която се оказа чужденка. Накрая се строполи и дете, което беше свестено за броени минути.

Всички обаче бяха въодушевени от посланията, които даде папа Франциск.

Бог ни призовава, Бог ни изненадва, Бог ни обича.

Върху тези три акцента наблегна папа Франциск по време на литургията. Неговото слово бе предшествано от прочитането на откъс от евангелието, в който се разказва за третото явяване на Спасителя пред неговите ученици след Възкресението. Някои от тях са се обезсърчили и са се върнали към стария си живот. Иисус Христос обаче се явява пред тях и предава своето послание към Симон Петър. Три пъти го пита: "Симоне, ти обичаш ли ме?" И му заръчва: "Пази моите агнета и овце". Като го призовава да стане ловец на души. 

ВИЖ ОЩЕ: Папата: Прегърнах моя брат Неофит /СНИМКИ/

"Днес сме призвани да открием това, което Господ ни дава. Да хвърлим отново мрежата.  Ще повторя отново думите, които казах на младите хора: Отърсете се от консуматорския егоизъм! Бъдете посланици на Христос! Не се страхувайте да бъдете светци, защото това няма да отнеме от живота ви!, каза Светият отец на площада в София. 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЧЕТЕТЕ ТУК

Любопитен детайл е, че папа Франциск отслужи неделната меса с омофора, който му подари при срещата на летище София тази сутрин премиерът Бойко Борисов. "Изключителна чест за мен е, че Негово светейшество избра да служи неделната света литургия в София с омофора, който му подарих по-рано преди това. Това е най-масовото събитие по време на визита му в България ",  написа в личната си страница във Фейсбук Борисов. 

След края на литургията папата отиде при групата от Раковски - градът, наречен "Крепостта на яката вяра". Макар че на 6 май - втория ден от визитата на Франциск у нас, той ще отиде на място при най-голямата католическа общност, най-нетърпеливите бяха дошли още днес в София, за да го видят и поздравят.

След богослужението Светият отец свали официалните одежди - тиарата и златно-сребърната мантия, и отново облече бялата перелина и шапчицата, с които сме свикнали да го виждаме.

А хората се разпръснаха, като продължаваха да коментират впечатленията си от папската визита - втора у нас от 17 години насам, когато Йоан Павел Втори бе в България.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай