Папата призова да живеем с чудесата на Бог /ОБНОВЕНА/

Господ ни призовава, изненадва и ни обича, каза Франциск пред множеството в София

Папата призова да живеем с чудесата на Бог /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Бог ни призовава, Бог ни изненадва, Бог ни обича.

Върху тези три акцента наблегна папа Франциск в посланието, което отправи по врене на литургията на площад "Батенберг" в София. Неговото слово бе предшествано от прочитането на откъс от евангелието, в който се разказва за третото явяване на Спасителя пред неговите ученици след Възкресението. Някои от тях са се обезсърчили и са се върнали към стария си живот. Иисус Христос обаче се явява пред тях и предава своето послание към Симон Петър. Три пъти го пита: "Симоне, ти обичаш ли ме?" И му заръчва: "Пази моите агнета и овце". Като го призовава да стане ловец на души. 

"Бог ни призовава, когато ние сме се върнали към изкушения от миналото", каза папата. "Силният прагматизъм на живота разяжда всяка надежда. Това изглежда нормално, но изпарява вярата. Тогава идва Христос и ни призовава. Господ не очаква да се среща с хора без проблеми. Но всеки ден ни призовава и ни дава нова възможност. Когато го приемем, ние се издигаме високо. Сърцето ни се обновява", каза Светият отец. 

Господ ни изненадва и ни кара да постигнем изненадващи неща, продължи своята проповед той. Кара ни да се хвърлим в живота и да гледаме на хората с неговите очи. 

Господ ни обича. Той моли Петър и нас да се настроим на същия език. Петър се признава за слаб пред Иисус, не може да продължи със собствени сили. Затова се оповава на Бог, каза Франциск. Божията любов е огромна, но една от най-големите пречки е да се разбере това, допълни още папата. Но това е чудото на Бог, който прави от живота произведение на изкуството. 

"Днес сме призвани да открием това, което господ ни дава. Да хвърлим отново мрежата.  Ще ви кажа отново това, което казах на младите хора: Отърсете се от консуматорския егоизъм! Бъдете посланици на Христос! Не се страхувайте да бъдете светци, защото това няма да отнеме от живота ви!, каза още Светият отец. 

След това бе извършено тайнството евхаристия - Свето причастие - превръщането на хляба в Тялото Христово, а на виното - в Неговата кръв. 

В този момент на площада заваля дъжд, но това не отказа присъстващите да останат докрай на литургията. 

 След това католически свещеници пречестиха стотици вярващи и на площад " Александър I Батенберг".

  С  "Добре дошъл" на българска земя от името на католическата общност в България Светия отец поздрави монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България. Той подари на папа Франциск  копие на иконата Св.Богородица Месемврийска, любима  на неговия предшественик папа Йоан XXIII, живял 10 години в България като апостолически легат, а ние наричаме с основание "Българския папа".

Негово светейшество пък подари на монсеньор Пройков златен потир за причстие.

На най-представителния площад на България - "Княз Александър  I Батенберг",  на тържествената света литургия, която отслужи папа Франциск, присъстваха близо 10 хил. души, много останаха и зад огражденията поради липса на място. Освен българския трикольор се развяваха полския флаг, естонското, латвийското и други много други чуждестранни национални знамена. Светът наистина бе в българската столица и пряко, и косвено - чрез предаванията на десетките ТВ-екипи.  

 На площада Негово светейшество се срещна и с католици от Раковски, който бяха дошши в София, да да присъстват на литугията и да поздравят Светия отец преди да го посрещнат утре в своя град. 

Паметливите отбелязаха, че това е първатата публична литургия на този емблематичен площад, след  традициноннити богослужения  и бдения, които се провеждаха тук веднага след 10 номеври 1989 г. от свещеника демократ отец Христофор Събев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай