Златко Живков: Монтана стана икономически център на Северозапада

Подпомагаме младите семейства, стимулираме ученици в професионалните гимназии

Златко Живков: Монтана стана икономически център на Северозапада | StandartNews.com
  • Подпомагаме младите семейства, стимулираме ученици в професионалните гимназии
  • Няма безработица, но има глад за квалифицирана работна ръка, казва кметът Златко Живков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

 

- Господин Живков, инвестирате ударно в инфраструктура. Наскоро беше ремонтиран поредният важен път около Монтана, свързващ Северозападна и Югозападна България през билото на Стара Планина. Очаквате ли повече инвестиции с подобрената транспортна инфраструктура?

- В нашия регион има изключително съчетание на природни  и исторически дадености. Това, което е голям проблем за нас, е транспортната свързаност. Надявам се отсечките между Видин и Монтана, от една страна, а след това и със София от друга,  един ден да бъдат това, което на всички ни липсва. Дунав мост е една от най-натоварените артерии на България, а пътищата, които ни свързват с него, са натоварени четири пъти и половина повече от нормалното. Това е най-натоварения участък. Преди време се пошегувах на един премиер, че Е79 не е само София - Кулата. То е пътят  Видин - София. Надявам се тези инвестиции, които се правят в транспортна свързаност наистина да се отразят благоприятно на региона.

- Безработицата в Монтана е под 4 процента. Каква е вашата рецепта за оцеляване на общината в периода на каскада от кризи?

- Безработицата е достатъчно ниска. През 1999 г., когато станах кмет тя беше между 23-26%. Днес мога да кажа, че Монтана освен географски е и икономически център на т.н. класически северозапад. Правя уточнението, че класическият северозапад е Монтана, Враца и Видин, а с Плевен и Ловеч това е Северозападния регион за планиране.

В Монтана има 37, близо 40, фирми, които имат 100-150 работници и хора, които работят в офисите на личните фирми. Тук са 5 от 150-е най-големи фирми на България. Най-големият износ на производство на ток също е в Монтана. Няма особено големи предприятия, но за сметка на това има много средни предприятия, които дават възможност на хората да работят. Има дефицит на  квалифицирана работна ръка. Смятам, че бавно и полека, използвайки положителните страни на региона, ние можем да го преодолеем. Ние сме четвъртият областен град най-близо до София. Това помага на хората, които живеят близо до столицата, да  пътуват по-често и да отглеждат децата си, и да живеят спокойно в Монтана.

- На сесия на Община Монтана тази седмица, обявихте отпускане на еднократна стипендия на студенти и специализанти, обучаващи се в професионални направления "Медицина" и "Педагогика". Ще бъдат отпуснати четири стипендии в размер на 2500 лв. за учебната година. Смятате ли, че по този начин ще подпомогнете и задържите добрите кадри в града?

- В последните два бюджета на общината сме заложили такива средства, както за насърчаване на хора, които имат желание да развиват бизнес и са до 35 години, така и това със стипендиите. Това е едно от многото решения на Общинския съвет на Монтана за тази година. Ние смятаме, че това би създало известна сигурност на тези млади хора, които имат желание да отидат и да завършат образованието си и да се върнат обратно в Монтана. Това е и известен стимул. Такива стимули, както казах, даваме освен за развитие на бизнес, но и за подпомагане на млади семейства при първо жилище и вече не малко хора се възползваха от тази възможност, частично подкрепяме усилията на такива хора. Това са все мерки, които имат за цел да насърчат младите хора, след като завършат образованието си, да се завърнат. Само за справка ще ви кажа, че в последните два месеца около 10% от администрацията е с нови попълнения в екипа ни. Това са хора родени след 1990 г. т.е. имаме повече млади хора, има и такива, които се върнаха от София и други места. За нас това е радващо, защото са избрали зеленината, спокойствието на Монтана.

- Миналата седмица се проведе събрание на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Панагюрище. Забавянето на европейските проекти от програмния период 20 21-2027 година и от Националния план за възстановяване и устойчивост са били  основна тема. Вие споделяте,  че непрекъснатите рокади в държавната власт влияят негативно върху процеса на  усвояване на европейските средства.

- Последният ни управителен съвет на сдружението бе наистина в Панагюрище. Домакин бе нашият колега Никола Белишки. Темите, които гледахме бяха за Европа и европейските средства. Вие ме хващате точно един ден след завръщането ми от 151-та сесия на европейския комитет на регионите. Там бяха разисквани доста теми, свързани с Европа и европейско финансиране. Факт е, че последната година и половина не се отразява тази кризисна ситуация, в която се намираме на непрекъснати избори, които освен, че повлияха на държавната администрация негативно. Повечето от хората се страхуват за работните си места, предпочитат да не правят нищо или внимават, защото чакат с нетърпение следващите, които ще дойдат да ги уволнят. В крайна сметка това не помага на държавната администрация. От тази гледна точка, при нас в общините доста по-спокойно хората могат да работят по-спокойно, а пък от друга страна проектите и оперативните програми са със силно забавен ход. На практика за периода, който говорим 2021 - 2027 г. от европейско финансиране се движат програмите, свързани с човешки ресурси, програмата за храните, патронажни грижи и като че ли, за съжаление, това изчерпва по-голямата част от възможностите до края на 2022 г. Ние говорим, в мащабите сега и веднага. Както добре разбирате най-важният въпрос за всички българи в момента е зимата на 2022-2023 г. Сега от октомври до края на март, хората основно са притеснени как ще си плащат сметките, как ще живеят при тези условия от многото и различни информации или дезинформации, с които ги затрупват непрекъснато. Темата с европейските програми е изключителна важна и ние се надяваме те все пак да стартират. Планът за възстановяване и устойчивост е другата възможност, макар че тя е по-скоро индиректна, в която отново ще бъдем натоварени общините, както е при програмите за саниране на сградите. Ако не се намесят общините подозирам, че работата няма да бъде свършена до край. Това може за някои да е излишно самочувствие, но за мен това са факти. Тези програми са добри тогава, когато в целия контрол и работа по организацията стоят хора, които са отговорни и на които се търси отговорност. Другото е наистина твърде сложно.

- Зимата, която ни предстои може и да се окаже трудна. Как вашата община се подготвя за нея? Предвиждате ли икономии в осветлението на града и в отоплението на обществените сгради?

- Монтана е на 100% газифициран град т.е. твърдо сме зависими от темата с газа, която е тема изключително важна. Всички българи и повечето европейци ще бъдем изправени за първи път пред перспективата без руски газ или с много ограничени количества. Това безспорно е една изключително важна тема. Надяваме се да бъдат компенсирани сметките, когато става въпрос за газ, за ток, за вода, за храни, за транспорт и инфлацията, която е в момента. Вие знаете средната инфлация в ЕС е от 6% във Франция до 22% и прибалтийските републики. В нашата е около 18%. Ние сме в по-тежката част, във втората половина т.е. различните европейски страни имат различни нива на инфлация в момента. Безспорно това ще бъде другата тема - да могат със средствата, които получават хората да елиминират предизвикателствата на предстоящия зимен сезон. У нас той е около 6 месеца, както знаем от октомври до април, говоря като температури. Именно поради тази причина силно се надявам, че мерките, които сме предприели с подготовката, която имаме  ше дадат възможност хората по-спокойно да гледат към есенно-зимния сезон 2022-2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай