Зимният сезон наближава. Кой е градът с най-дългата ски писта

Кои са най-интересните обекти в него

Зимният сезон наближава. Кой е градът с най-дългата ски писта | StandartNews.com

Макар, че е по-популярен като най-добрия ни зимен курорт и най-дълга ски писта,  Банско е посещаван целогодишно както от родни, така и чуждестранни туристи, които искат да се насладят на една истинска почивка.

Защото град Банско не е просто поредния курорт с добре уредени хотели и заведения, а е градче, което може да предложи много повече и да накара всеки, който го е посетил веднъж да се връща отново и отново в него.

На територията на града и околностите му са открити редица археологически обекти, които свидетелстват за това:

  • Ситан кале – Крепост, построена и обитавана от траките, после преминала в ръцете на римляните и накрая управлявана от местни български владетели. Крепостта е продължила да функционира от античността, та чак до падането на страната ни под турско владичество.
  • Местност Юлен – Това е много красива местност в Пирин, на територията на която е открита антична крепост.
  • Местност Лисича – Тук са разкрити са две тракийски могили, едната от които е напълно запазена, а другата за съжаление е унищожена от иманяри.
  • Местност Свети Никола – Освен уникалното разкритие на Безименният град, за който е известно, че най-вероятно е бил създаден от тракийското племе меди, в местността са открити много антични съдове и накити от времето на траките.
  • Местност Старото градище – Местността се намира на около 4 км от град Банско. На територията ѝ са разтрити антична крепост и тракийски могили, разположени в близост до крепостта.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай