Журналисти от национални медии посетиха Източните Родопи

Журналисти от национални медии посетиха Източните Родопи | StandartNews.com

Кърджали. Журналисти, фотографи и оператори от български национални медии посетиха региона, за да опознаят уникалната природа на Източните Родопи.

„Тръгвам си с над 2000 кадри.За първи път идвам и съм изключително впечатлен от всичко, което видях", сподели един от участниците.

Обиколката продължи два дни с посещения на археологическите комплекси Перперикон и Татул, проломът „Шейтан дере", Абразивните кладенци под стената на яз. Студен кладенец, резервата Вълчи дол, религиозният комплекс Елмалъ баба текке, скалното светилище Харман кая. По пътя гостите разгледаха и Музея на открито в махала Батковци, където домакините бяха подготвили почерпка с мекици и айрян, къпана баница и баклава.

Обиколка обхвана още природните феномени „Каменните гъби" и „Каменната сватба", средновековния манастир в Кърджали „Св. Йоан Предтеча", храм „Успение Богородично" в кв. Гледка, Дървената джамия в кирковското село Подкова.

Гостите бяха впечатлени от дивата природа и историческите местности в Източните Родопи, където всеки може да се докосне до запазените традиции, бит и култура и да се потопи в автентичната атмосфера. По време на информационен тур с участието на български журналисти бяха обсъдени възможностите за популяризиране на дестинация „Източни Родопи" с нейната история, културни и природни забележителности. През май регионът е посетен и от журналисти от специализирани туристически издания от чужбина. Вече има публикации в испанската преса за туристическия потенциал на Източни Родопи.

Информационният тур с представител на български национални медии бе организиран от община Момчилград, която е водеща организация по проект: «Източният свят на Родопа планина», който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Регионално развитие» 2007-2013 г. Нейни партньори по проекта са общините Кърджали, Кирково и Крумовград.

За последната година представители от община Момчилград и партньорите по проекта участваха в четири от най-престижните международни туристически изложения в Москва, Истанбул, Лондон и Берлин.Туристопотъкът в региона расте. Само през последните празнични дни през май археологическият комплекс Перперикон е посетен от над 10 хиляди души. В маршрута на гостите присъства винаги и тракийското светилище „Татул".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай