Живи експонати показаха носии от балкана

Живи експонати показаха носии от балкана | StandartNews.com

Велико Търново. Уникална изложба от живи фигури беше показана за първи път в Елена. "Живата" изложба бе част от празника на Елена, който се отбелязва на 21 май – Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена. Експозицията беше посветена на облеклото на еленчанката от началото на 19 век.

Момичета, облечени със сукман, сокай и цървули, други с престилки, кожуси, кондури, трети – носещи стомни, а четвърти с броеници, пети – облечени в градски стил с кошници и кесии с пари, възкръснаха от миналото. Камбуровият хан в етнографският комплекс посрещаше автентичните еленчанки в носии.

Празненствата в балканското градче започнаха от рано сутринта със света литургия в църква „Успение на Пресвета Богородица" в музеен комплекс „Даскалоливницата". Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев, обяви решенията на ОбС – Елена за присъждане званието „Почетен гражданин на град Елена". Архиерейският наместник отец Валентин Георгиев и свещеници отслужиха празничен богослов, а деца от ЦДГ „Радост" и ученици от НУ „Иларион Макариополски" представиха кратка празнична програма. Поздравителен адрес по повод 21 май – празник на град Елена, беше получен от Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай