Жители на Елешница блокираха път заради 30 000 декара гори

Жители на Елешница блокираха път заради 30 000 декара гори | StandartNews.com

Благоевград. Над 100 жители на разложкото село Елешница излязоха на бунт тази сутрин и блокираха пътя за общинския център Разлог за час. Те развяха плакати с надпис „Спрете грабежа", а крайните им действия са подкрепени от всички техни съселяни. Решението за блокади на шосета в региона се взе на общоселското събрание в началото на тази седмица.

В петък протестиращите затвориха пътя на изхода на селището в посока Разлог. „Само по този начин ще спасим нашите 30 000 декара гори. Има спор между нашата община Разлог и съседната Белица кой е собственик на горския масив. Горите са в нашето землище, но са присъдени на Белица", заяви кметът на Елешница Сашо Мицин.

Нова блокада, но този път на международния път за Гърция, ще има в неделя. Селският управник е изпратил писма до Областното пътно управление в Благоевград, до община Банско и до РУП в курортния град, с които ги известява за протестните действия на жителите на селището. Движението на автомобили ще бъде преустановено за времето от 12,00 да 13,00 часа.

Наскоро службата по земеделие в Разлог възстанови собствеността на спорните гори на съседната община Белица въз основа на царски указ от 1936 година. Жителите на ощетеното село се възпротивиха на решението и обявиха, че ще бранят с жива верига гората. Местните създадоха Инициативен комитет, който е категоричен, че няма да допусне апетитният терен да бъде прехвърлен на съседната община. "Няма да позволим други да добиват дърва за огрев и дървен материал в този масив. Затова ще затворим пътя", коментира кметът на Елешница Сашо Мицин.
През 2001 година селото преминава от община Белица към Разлог. Според издаден указ на президента населеното място се присъединява към новата община с всичките си активи, включително и с горите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай