Жители на две села и гости почетоха Кирил и Методий от камък

Жители на две села и гости почетоха Кирил и Методий от камък | StandartNews.com

Жители на симитлийските села Мечкули и Сенокос и гости от страната почетоха Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Те се събраха рано сутринта в параклиса „Свети Мина", където запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие. „После заведохме нашите гости при каменната фигура на създателите на славянската писменост в уникалния скален град, който наричаме Пиринския Стоунхендж. Всяка година имаме привилегията да празнуваме на този ден със самите...братя Кирил и Методий, ликовете им са изваяни от камък от невидима сила. На създателите на азбуката ни е кръстена скална композиция", сподели кметският наместник на двете населени места Христо Димитров.

Той разкри, че все повече туристи идват в селата заради скалния град, където най-голямата забележителност са Кирил и Методий. „Почетохме ги подобаващо, поднесохме цветя пред каменната им композиция в мегалитното скално светилище край село Мечкул. Запалихме свещи в тяхна памет в параклиса. Млакият храм го изградихме по заръка на пророчицата Ванга, някога на същото място е имало тракийско светилище", каза още кметският управник. Всички разгледаха уникалния скален град, а накрая се хванаха и на българско народно хоро, допълни Димитров.

Каменният феномен е само на 2 км от село Мечкул и на 15 км от главния път за Гърция. Мястото е свято за местните хора. Край някогашното древно оброчище са разположени каменните "гардове". Тук е прочутият исполински трон на Крали Марко, митологичен народен закрилник. „Гордеем се, че край нашето село е този природен феномен. Целунати сме от Господ. Идват много туристи от страната и чужбина, за да ги зърнат. Интересът е все по-голям. Постоянно водя гости към скалния град", твърди кметският наместник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай