Земеделци в Долно Осеново сменят тютюна с гурбет

Земеделци в Долно Осеново сменят тютюна с гурбет | StandartNews.com

Благоевград. Десетки тютюнджии в симитлийското село Долно Осеново се отказват да превиват гръб по нивите. Невижданата суша през 2012 г. и ниските изкупни цени на тютюна през 2013 г. накара много земеделци в селището да зарежат това препитание и да го сменят с гурбет. Те са категорични, че няма да садят нищо в тютюневите си ниви.

"260 бяха договорите през 2012 година, а само 200 през миналата година. Сега също ще има отлив. Преди две години засяхме 1200 декара с тютюн, но средният добив бе едва 80 килограма от декар заради безводието. В други години предавахме по 160 тона. Миналата пък засяхме само 800 декара тютюневи ниви", сподели кметът на Долно Осеново Бисер Сегменов. Жителите на селището се отказват да работят здраво почти 10 месеца в годината, а накрая да получат средно по 5-6 лева за килограм "зелено злато". На практика някои от тютюнджиите не са могли да си покрият направените разходи за оран, за полиетилен, за поливане, за пръскане, за препарати.

"В тази сметка не прибавяме и тежкия труд. Това е причината доста тютюнджии да зарежат този поминък. Някои вече заминаха да търсят късмета си в чужбина", каза още кметският управник на Долно Осеново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай