Затварят детска градина, учителка издъхна от менингит

Затварят детска градина, учителка издъхна от менингит | StandartNews.com

Благоевград. Затварят за една седмица Детска градина „Незабравка" №3 в Разлог заради починала от менингит учителка.

Решението за спирането на дейността на забавачката е на общинския кмет Красимир Герчев по предписание на Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Целта е да се изследват всички 60 деца, които посещават детското заведение, тъй като може да са имали контакт със заразената преподавателка.

За съжаление тази сутрин 54-годишната учителка е издъхнала във Военно-медицинска академия в столицата. Тя се почувствала зле в четвъртък през деня. В петък вече състоянието й се влошило, приели я за лечение в инфекциозно отделение на местната болница. В събота е транспортирана по спешност в МБАЛ-Благоевград, след което е закарана във ВМА.

„Реагирахме по най-бързия начин и се свързахме с РЗИ, с шефката на биологичната лаборатория д-р Йовка Божанова. От нашата болница също действаха адекватно. В неделя ни докараха от петричката болница специализирана среда за посявките на пробите. Взеха се носогърлени секрети на 19 от 22-те деца от групата на учителката, другите три бяха извън града с родителите си", заяви кметът Красимир Герчев. Проби ще се вземат и от персонала, и от родителите на хлапетата.

Добрата новина е, че засега малчуганите нямат оплаквания, нямат признаци на опасната болест. Няма паника и сред родителите им, всички са уведомени за предстоящите изследвания на децата им.

„Правим всичко необходимо, за да има превенция. Кризисният щаб е под мое ръководство. Докато забавачката е затворена за посещение, ще се извърши пълна дезинфекция на всички помещения в сградата.  Вторник на обяд най-вероятно ще станат ясни резултатите от взетите проби. Децата остават под карантина", каза още градоначалникът на Разлог.

Той е разпоредил тази седмица всички учители и персоналът в забавачките на територията на общината да минат медицински прегледи, които да установят здравословното им състояние. „Искам да се вземат всички застраховки, за да гарантираме здравето и на персонала, и на децата в детските градини", обясни Герчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай