Заралии опитаха от над 200 елитни вина

Заралии опитаха от над 200 елитни вина | StandartNews.com

Стара Загора. Над 200 елитни марки вина ще могат да опитат заралии и гости на града по време на търговското изложение, основен акцент на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада". Второто издание на този очакван празник за ценителите на хубавото вино и античното наследство бе открит официално в събота в регионалния исторически музей.

Богът на винота Дионис и неговата свита привестваха гостите и ги поканиха на пиршеството. Тук на античната улица на древната Августа Траяна от преди повече от 2000 години бяха разпънали шатрите си над 30 български изби и 10 чуждестранни производители от Австрия, Франция, Италия, Гърция, Турция, Македония и др. Кулинарните изкушения, с които посетителите замезваха, бяха приготвени на място от 6 елитни готвачи от Chefs- клубовете на България и Гърция.

Виненото изложение ще продължи и в неделя като всеки почитател на виното, може да опита своя любим елексир само срещу 5 лв. Освен насладата, самите посетители ще определят и най-доброто вино на фестивала, което ще получи правото да носи знака на Августиада – изображение на римска монета от времето на Марк Аврелий.

Фестивалът „Августиада" е една прекрасна възможност да се популяризират висококачествените български вина, посочи преди това на научната конференция Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино. Тя обяви, че през 2012 г. страната ни е изнесла 65 млн. литра вино, а през първото шестмесечие на тази година експортът се е увеличил с 12 млн. литра в сравнение със същия период на миналата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай