Започна традиционният българо-сръбски събор на „Кадъ боаз”

Започна традиционният българо-сръбски събор на „Кадъ боаз” | StandartNews.com

В петък към 13 часа бе отворена границата между България и Сърбия в старопланинския проход „Кадъ боаз", съобщи кметът на Белоградчик Борис Николов. В рамките на местността жители на районите от двете страни на границата могат да се движат свободно. Официалното откриване на събора е в събота от 13 часа. Лентите обикновено прерязват кметовете на Белоградчик и на град Княжевац.

Програмата на събора предвижда концерти на духови оркестри, фолклорни състави и вокални групи от България и Сърбия на общата сцена на събора. Предвидено е и откриването на изложения на етническите сдружения на торлаците от двете страни на границата, турнир по футбол на малки врати, изложение на мед и медни продукти, на вина и ракии от двете страни. Патриотичният клуб „Бдинци" от Вдиин ще покаже старинно оръжие, а ловци от двете страни на границата – свои трофеи.
Това е 90-тият събор на приятелството и добросъседството между двете страни и 15-тото му възстановено издание. След прекъсване от 1960 година насам той е подновн през 2000-та година.

През миналата година започна изграждане на път от село Салаш до прохода, но той остана недовършен. Специално за събора трасето е насипано с трошен камък и валирано. От своята страна Сърбия е асфалтирала пътя от прохода до село Ново Корито, който е само 1 км.

В прохода се предвижда изграждане на ГКПП, но откриването му се отложи за неопределено време, обясни Борис Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай