Замърсяване на въздуха в Русе

Замърсяване на въздуха в Русе  | StandartNews.com

Замърсяване на въздуха е регистрирано в началото на зимния сезон в Русе. Източникът е пушекът от печките за отопление, съобщи БНТ.

Автоматичната станция за контрол на въздуха в града е отчета завишаване на нормите на 4 съединения.

Завишаване на концентрацията на азотните оксиди, въглероден оксид, бензен и фини прахови частици е отчетено в нощта между неделя и понеделник. Количествата им не са над пределно допустимите, но са по-високи от обичайните, посочват експертите.

"Това показва, че вероятно източникът на повишаването на тези замърсители е започналото битово отопление, изгарянето на отпадъци при битовото отопление. Говорим за ПДЧ-та, ламинирани плоскости, отпадъци от пластмаси и гуми, но това е трудно доказуемо", коментира инж. Христо Милков, началник отдел „Въздух" в Регионална екоинспекция- Русе.

Екоинспекторите уточняват, че измерените количества на вредните вещества не са опасни за здравето. Заради данните обаче в града се очаква поставянето на още една автоматична станция, която да измерва качеството на въздуха в Русе, в квартал „Здравец Изток". Тя трябва да бъде монтирана до края на седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай