Замърсяване на въздуха със серен диоксид в Гълъбово

Замърсяване на въздуха със серен диоксид в Гълъбово | StandartNews.com

Автоматичната измервателна станция за контрол на въздуха в Гълъбово е регистрирала снощи превишение на алармения праг за серен диоксид, съобщиха днес от старозагорската РИОСВ.

Концентрации, които превишават средночасовата норма от 350 мг/куб. м са били отчетени в три последователни часа - 20, 21 и 22 часа. Стойностите на задушливия газ в атмосферния въздух са били съответно 2 , 1,7 и 4,4 пъти над допустимата норма. Източник на замърсяването са топлоелектрическите централи в комплекса „Марица Изток", посочват от екоинспекцията. На ТЕЦ-овете са били издадени предписания за незабавно увеличаване степента на сероочистване и намаляване на натоварването на производствените мощности, за да се ограничант емисиите на серен диоксид в атмосферния въздух. В 23 часа нивата на опасния газ вече са били под регламентираната средночасова норма.

Всички останали пунктове за контрол на качеството на атмосферния въздух в Старозагорска област от Националната система за мониторинг не са отчели превишения на нормите по контролираните показатели снощи и в сутрешните часове на днешния ден, твърдят от РИОСВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай