Закриват две училища в Монтана

Закриват две училища в Монтана | StandartNews.com

Да се закрият две училища в Монтана поради намален брой на децата, решиха общинските съветници в града на последното си заседание. Причината е намалял наполовината брой на децата.

Съкращаването на училищата става на принципа 2 от 4. Или 4 сегашни училища стават 2. В първо основно училище „Свети свети Кирил и Методий", открито през 1891 година, се влива шесто основно училище „Любен Каравелов". Двете учат в една сграда на две смени. Преди години са били общо 1200 ученика, днес са наполовината. Новото училище ще носи името на светите братя и ще учи на една смяна.

По същия начин се сливат седмо и осмо училища „Проф. Асен Златаров" и „Отец Паисий". Бъдещото училище ще носи името на автора на „История славяноболгарская".

Общинските съветници обявиха основното училище в ромския квартал „Кошарник" за начално училище „Георги Бенковски". Причината е, че от години в него не постъпват ученици в прогимназиалните класове.

Сега в община Монтана има 15 общински и 4 държавни училища. От 15 септември, 2016, общинските стават 13. В тях учат 4640 деца. 460 деца тази есен ще постъпят в първи клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай