Закриват дома за деца в разградското село Просторно

Закриват дома за деца в разградското село Просторно | StandartNews.com

Решението на общинския съвет за деинституционализация е свързано с изпълнението на проекта „Детство за всички"

Домът за деца с умствена изостаналост в разградското село Просторно затваря врати. През тази седмица всички 40 деца и младежи, настанени там, ще бъдат изведени от иституцията и ще получат нова социална услуга, съобразена с техните индивидуални потребности. Това съобщиха от Регионалната дирекция „Социално подпомагане" в Разград.

Решението за затварянето на дома бе взето от общинския съвет в Разград в изпълнение на националната стратегия за извеждането на децата от социалните домове. То е част от мерките по проекта „Детство за всички", който се финансира със средства на социалното министерство.

За всяко едно от децата, които напускат дома е направено предложение за нов тип резидентна и съпътстваща услуга, която да гарантира адекватна грижа.Част от децата и младежите от дома отиват в новоизградените два Центъра за настаняване от семеен тип в Разград. Други пък са насочени към социални услуги от резидентен тип в страната, в съответствие с изготвената оценка и плана за действие, обясниха от регионалната дирекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай