Забраняват зимните градини на ресторанти в Разград

Забраняват зимните градини на ресторанти в Разград | StandartNews.com

Ветото се налага заради обновената с евросредства градска зона

Кафенета, ресторанти и увеселителни заведения, разположени в центъра на Разград, няма да могат да обособяват зимни градини, използвани и като места за пушене. Забраната да се покриват търговски площи ще бъде гласувана на сесия на местния парламент тази седмица и ще важи за следващите 5 години.

Рестрикцията влиза за обсъждане в общинския съвет по предложение на петима съветници, представители на всички политически сили, получили място в местната власт.

Ветото се налага заради изпълнения в края на миналата година проект „Зелена и достъпна градска среда в центъра на Разград" на стойност над 5 млн.лв., който бе финансиран със средства от Брюксел. Изискване на донора е в продължение на 5 години, настилката в пешеходната зона на града да остане непроменена.

За да избегнат риска от самоинициатива на търговците, които в желанието си да монтират покривни конструкции огради и заграждения, могат да решат да дупчат, пробиват и повреждат плочките, местните парламентаристи забраняват всякакви промени върху терена. Така кметството гарантира устойчивостта на подобрената градска среда и и се предпазва от риск да бъде санкционирано заради нарушения на договорените вече условия за безвъзмездна помощ с Брюксел, обясниха от местната управа.

Представители на ресторантьорите, които имат заведения на Ларгото в Разград вече изразиха безпокойство за бизнеса си, но протести срещу готвената забрана не са предприемани досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай