Забранят лова и риболова в открити водоеми

Забранят лова и риболова в открити водоеми | StandartNews.com

Стара Загора. Да се забранят лова на пернати и риболова в открити басейни в Старозагорско, като езера и язовири. Това реши на днешното си заседание областната епизоотична комисия, която бе свикана от нейният председател - областния управител Георги Ранов. Ограничителната мярка се предприемат заради доказаните два случая на птичи грип в Бургаска област и опасността заразата да се пренесе в съседната й Старозагорска област. Според специалистите язовир „Овчарица" в комплекса „Марица-изток" с топлите си води е едно от местата, които привличат водоплаващите птици в студените зимни дни.

Както е известно, именно в района на язовира бе открит мъртъв пеликан, който разтревожи ветеринарно-санитарните органи. Изследванията показаха, че птицата не е починала от птичи грип. Въпреки това предприемането на бързи профилактични мерки е наложително според специалистите, макар засега в Старозагорска област да няма регистриран случай на птичи грип.

Домашните птици да не се пускат свободно извън частните дворове, както и да се ограничи временно организирането на изложби и пазари на диви животни. Това са останалите превантивни мерки срещу разпространението на инфлуенца в Старозагорско, единодушно приети от епизоотичната комисия на днешното и заседание. Заповед на областния управител задължи общинските кметове да свикат и епизоотичните комисии по места, които да информират и да следят за спазването на мерките, препоръчани от областната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай