За над 430 хил. лв. са щетите от наводненията в община Търново

За над 430 хил. лв. са щетите от наводненията в община Търново | StandartNews.com

Велико Търново. 431 111 лв. е стойността на щетите от наводненията в домакинствата в община Велико Търново. Най-сериозни са пораженията в Дебелец – 202 833 лв. , Килифарево -147 450лв. и Велико Търново - 60 085 лв. Данните съобщи Ивайло Дачев, главен експерт в отдел „Техническа инфраструктура" в Община Велико Търново.

В селата Пчелище, Церова кория и Габровци стойността на щетите също е много висока. Тези цифри са за нанесените щети по домакинствата, като в тях не е включена унищожената покъщнина. „Във Велико Търново, както и в Дебелец щетите са най-вече по подовите настилки, вътрешни и външни мазилки и дограмата. Има и две къщи в Килифарево, които би следвало да бъдат оценени за срутване". Почти всички домакинства от общината са обезщетени в някаква степен с покъщнина. По думите му, няма семейства, които да не са получили завивки, чаршафи или битова техника и легла.

„Освен даренията от фирмите и разни организации, които предоставиха нови мебели и техника, имаше и дарения от хора на използвани вече, но годни за употреба като легла, скринове, гардероби, маси, столове. Така, че би трябвало вече да няма бедстващи хора, които да не са получили нищо и да няма къде да живеят", коментира още експертът. Съставените от Община Велико Търново комисии са изготвили протоколи, които са предадени в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Към момента те са разгледани и по тях няма забележки.

„Все още е рано да се каже дали ще бъдат отпуснати някакви средства и какви, защото Наредбата, по която са изготвени докладите касае само конструктивни проблеми, а в Община Велико Търново такива проблеми има само по двете къщи в Килифарево".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай