За 12 дни през Спешното на МБАЛ Добрич са минали 1800 души

За 12 дни през Спешното на МБАЛ Добрич са минали 1800 души | StandartNews.com

Добрич. 1800 души, от които 550 деца са прегледали дежурните лекари в Спешното отделение на добричката болница за времето от 24 декември м.г. до 4 януари т.г., съобщи шефът на отделението д-р Бисер Ботев.

"Едва 600 души от всички, които са били прегледани в спешните кабинети са приети в болница. Големият наплив на пациенти през почивни дни е заради това, че нито един личен лекар не работи. В Първо ДКЦ има дежурен кабинет, но той на практика не върши почти никаква работа. Няма дежурна лаборатория, няма рентген и дежурният колега там не може да разчита на по-точно диагностициране" - обясни д-р Ботев наплива в Спешното отделение.

Дежурните на смяна - по двама терапевти и един педиатър, са обслужвали пациенти от цялата гама на медицината. "Имахме случаи на остри респираторни заболявания, инфаркти, обострени астми, сърдечно-съдови заболявания и, разбира се, характерните за празниците - злоупотреба с алкохол, преяждане и употреба на наркотици" - каза още д-р Ботев. Медикът сподели, че спрямо други години през тези почивни дни не е имало непълнолетни пациенти препили, нито употребили наркотик.

"Впечатление обаче прави завишаването на броя на младите хора, които идват при нас след употребата на наркотици. Най-често се ползват марихуана и амфетамини, които съчетани с алкохол, водят до сърцебиене, възбуда, уплах и други проблеми" - добави лекарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай