Якоруда в страх от пласьора на ракията менте

Якоруда в страх от пласьора на ракията менте | StandartNews.com

Арестуваният за разпространяването на ракията – менте 46-г. бизнесмен Тайфи Мекльов преди няколко години осребрява близостта си до местната власт и закупува изгодно общинска земя в Якоруда, научи "Стандарт". Теренът е зад „Топливо", до пътя Велинград – Якоруда. Дървеният бос е разположил цеха си на площ от 2-3 декара. В града не смеят да говорят за него.

„Има пари, можем да си създадем неприятности", казват якорудчани. Мекльов става собственик на въпросното парче земя, въпреки че няколко местни хора имат нотариални актове за имоти там. Стига се и до съдебни дела, но нищо не се променя.

Точно в предприятието на бизнесмена е била фаталната почерпка за 38-г. Вайдин Мисанков и 30-г. Салих Муртев, които участвали в купона навръх Коледа. „Не е тайна, че разполага със средства. Никой не знае как натрупа първоначалния капитал, говори се, че с бракониерска сеч е успял да дръпне напред", коментират в града. Преди 15-на години заедно със съдружник започват сериозна дейност в дърводобива и дървопреработването. Дълго време се занимават с бичене на дъски от буков материал, които най-често изнасят зад граница. В момента Мекльов е сам, разделили се със съдружника му, но без скандали, запазили добрите си отношения. В цеха му се работи предимно на ишлеме, твърдят горски служители. 10-12 са работниците в дърводобивната фирма на бизнесмена. В началото на тази година горските го спипали да сече нерегламентирано в частни гори, добивал дървесина без необходимите документи.

„Средна ръка е по имане. Не парадира с парите си. Нито съпругата му Хабибе. Само синът им, който е в 11 клас в якорудската гимназия „Св. св. Кирил и Методий", има по-свободно поведение. Кара колите на семейството отдавна, разбира се, без да има книжка. Но се има за недосегаем. Причинил е няколко катастрофи, за щастие – без пострадали", казва жена, която е общественичка в Якоруда.

Дъщерята на Мекльови е студентка в Благоевград. Семейството разполага с няколко джипа, има и бусове, и леки автомобили. Автопаркът им е повече от впечатляващ, но не може да се каже, че Тайфи е някакъв супер богаташ, споделят якорудчани. Той живее заедно със семейството и родителите си в двуетажна къща в края на града в посока Белица, в сградата има и приземен етаж.

Преди десетина години Мекльов и негов съдружник имали рибарник и заведение в село Черна Места. На 26 декември 2006 година обаче точно пред заведението е намерен мъртъв 22-г. Рефат В. На два метра от тялото е открита ловна пушка едноцевка, 12-ти калибър. „Така и не се разбра какво стана с младото момче. Убиха ли го, самоуби ли се? Родителите му водиха дела, но починаха. Остана мистерията около смъртта му", казват местни хора. След тази трагедия Мекльов зарязал ресторантьорския бизнес и се отдал само на бизнеса с дърводобив и дървопреработване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай