Взривиха снаряд до бежанския център в Харманли

Взривиха снаряд до бежанския център в Харманли | StandartNews.com

Хасково. Ръчна противотанкова граната 7 беше взривена на 200 м. от бежанския лагер в Харманли.

Така на практика силно корозиралата, но годна за употреба 50 см. ракета, беше обезвредена от специалисти от Хасковското армейско поделение 52 740.

Гранатата е била открита в неделя сутринта от рибар полузаровена в земята на учебния полигон край бившите казарми, където сега са настанени бежанците.

Според специалистите боеприпасът не е избухнал, защото не срещнал обичайната броня, а се е забил в земята.
Междувременно докато районът около лагера беше отцепен заради обезвреждането на снаряда, автобуси извозваха от него бежанци към центровете в София.

Лагерът в Харманли е меко казано препълнен. През уикенда домуващите в него са надхвърлили 700 души, при капацитет 450, обясни началникът му Жельо Желев.

Повечето от хората са настанение в палатки, а други спят във фургони. Заради липсата на ток до преди ден, много от походните легла са изтърбушени и направени на трески за огньовете навън, които бежанците палят между фургоните, за да се стоплят.

Много от чужденците пък категорично отказвали да спят на палатки и в яда си ги изтръгвали направо с коловете. За сметка на това се тъпчели с останалите в 80-те налични фургона. Голяма част от контейнерите вече са обгорени отвън от тлеещите огньове в близост.

Бежанците се оплакват и, че пакетите с храна, които им се раздават за пет дни, стигат едва за два.

Заради напрежението конфликтите между различни групи от настанените също започнали да ескалират и вече не били редки случаите на жестоки мелета между бежанците, разказа Желев. По думите му се стигало и до брутални сцени, налагали се с металната тока на коланите.

„ Трудно е да се следи за реда между толкова много хора на едно място. Имам назначени служители по разчет в Харманли и центъра в Пъстрогор за 270 домуващи общо. Сега само в Харманли са два пъти повече от общия капацитет.", обяснява Желев.

Той уточни, че има открити нови щатове, но няма мераклии да работят в напрежението, което цари в лагерите, макар и за заплата от 500-600 и заплатен извънреден труд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай