Взимат мерки срещу разпространението на антракс в Търговище

Взимат мерки срещу разпространението на антракс в Търговище | StandartNews.com

Предприети са необходимите мерки за предотвратяване разпространението на болестта антракс, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Търговище. Това съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Цонева. Тя коментира ситуацията пред членовете на Областната епизоотична комисия в града.

Мерките са предприети след като стана ясно, че в село Еленово, общ. Попово, има огнище на антракс. На 15 септември е постъпило уведомление за теле с влошено здравословно състояние, от което е взета проба. След анализ в лаборатория е установено наличието на болестта антракс. Предприети са незабавни действия от РЗИ-Търговище и ОДБХ с цел опазване живота и здравето на населението, като е извършена проверка на място, обясни д-р Цонева.

Не е имало консумация на месо от заразеното и към момента няма данни за заболели хора. На контактните 6 лица са предписани медикаменти за профилактика на заболяването.

Отговорните институции трябва да имат пълна мобилизация и готовност за реакция при съмнения за наличие на болестта антракс, каза от своя страна областният управител Светлин Бонев пред "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай