ВУЗ пести 50 на сто от разходите за ток

Ръководството на Тракийския университет отчете приключилия проект

ВУЗ пести 50 на сто от разходите за ток | StandartNews.com

Стара Загора. Наполовина ще паднат разходите за отопление на обновения Тракийския университет, които сега са близо 800 хил. лв годишно. Това обяви ректорът на вуза проф. Иван Станков на финала на реализирания европроект за подобряване на образователната инфраструктура.

Мерките за повишаване на енергийната ефективност са включвали цялостна подмяна на дограмата на учебните корпуси, външна и вътрешна топлоизолация на фасадата, стените и подовете. Модернизирана е и университетската библиотека с всички възможности за съхранение и организация на дигитатална база данни. В частта за създаване на достъпна архитектурна среда пък е инсталиран специален асансьор за хора с увреждания, създадена е и система за библиотечно обслужване на незрящи.

Средствата – общо малко над 3,3 млн. лв., са осигурени по оперативната европрограма „Регионално развитие", като съучастието на ВУЗ-а е било под 10 на сто от общата сума. От ръководството на университета и надзорниците на проекта са особено доволни, че над 98 на сто от предвидените по него средства са били използвани ефективно и целесъобразно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай