ВУЗ готви парамедици и асистенти за спешната помощ

ВУЗ готви парамедици и асистенти за спешната помощ | StandartNews.com

Стара Загора. Квалифицирани специалисти за звената за спешна медицинска помощ ще подготвя от новата учебна година Тракийският университет в областния град.

"Ще приемем по държавна поръчка общо 40 студенти по двете нови специалности – парамедицина и личен асистент на лекаря", съобщи зам.-ректорът на вуза проф. Иван Въшин.

Личните асистенти щели да се обучават в медиицинския факултет и ще имат малко повече компетенции и права от медицинските сестри. Парамедиците пък, които обикновено са част от помощния екип в спешните медицински звена, щели да учат в медицинския колеж. Студентите и в двете специалности ще завършват с образователно-квилификационнна степен „професионален бакалавър".

Нова специалност на практика ще бъде и гериатрични грижи, която ще подготвя специалисти за социалните домове за възрастни хора. Тя е била акредитириана миналата година, но първите 20 студенти ще бъдат приети през новата учебна година.

Общо утвърдените бройки студенти по държавна поръчка през 2014/2015 г. във старозагорския вуз са 1693. Те са с 60 младежи и девойки повече, които ще бъдат приети в новите три специалности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай