Връчват награда на името на Майстора за ЧРД

Връчват награда на името на Майстора за ЧРД | StandartNews.com

За четвърта поредна година в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил ще се състои церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора на 1 февруари. В галерията ще бъде открита изложба на миналогодишния носител Ивайло Мирчев.

Освен обновената постоянна експозиция гостите на галерията ще могат да видят и по-рядко показвани творби на Майстора - подготвителни рисунки, както и годишната изложба на кюстендилските художници.

На 1 февруари се навършват 134 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора - най-самобитният български художник, синоним на националния ни дух, припомнят от галерията. Националната награда за живопис на името на Майстора беше възстановено през 2012 г., след дългогодишно прекъсване. Участниците в честването ще посетят къщата- музей "Владимир Димитров - Майстора" в кюстендилското село Шишковци и ще поднесат цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, наричано от Майстора "Столицата на рая".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай