Впрягат целия културен елит в Нощта на изкуствата

Впрягат целия културен елит в Нощта на изкуствата | StandartNews.com

Стара Загора. Буквлно всички културни и научни институти – галерии, музеи, библиотеки, Старозагорската опера, кукленият и драматичният театър, Тракийският университет, институтът за космически изследвания, народната обсерватория „Ю. Гагарин" и др., ще бъдат впрегнати в Нощта на музеите.

Този очакван празник на изкуството и културата ще се проведе за 8-ми път този петък в Града на липите. Старт на дългата нощ на изкуствата ще дадат трите богини-музи на поезията, изкуството, науката, поезията и любовта – Минерва, Венера, Юнона - пред регионалния исторически музей. „Намери своята муза" се нарича и специалната игра с награди, която музеят организира за всички, които ще посетят 4-те исторически обекти, отворени специално за нощта на изкуствата. Някои прояви пък наистина ще бъдат буквално под покрива на небето. „Танци под звездите" например е наречена нощната дискотека в централния градски парк „Пети октомври". В нея ще участват общинският духов оркестър, военният биг-бенд на Старозагорската механизирана бригада, младежки клубове по спортни танци, фолклорни състави и др.

Сред най-интересните прояви е фестивалът на дигиталните изкуства „042 фест". Творците на това модерно изкуство ще покажат групова изложба на дигитални изкуства от български и чуждестранни артисти, интерактивни видеоинсталации, видеоработилница. Специално за публиката в тази незабравима нощ ще бъде демонстрирана и лазерна проекция върху фасадата на градския културен дом. С помощта на лазер ще се прожектират изображения и послания, изпратени предварително от самите старозагорци.

Избложби, концерти, спектакли, филми, премиери на книги, забавни игри са включили още в програмата си културните институти в Нощта на изкуствата в Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай