Водиха лъва Симба на зъболекар

Операцията във варненския зоопарк е уникална по рода си

Водиха лъва Симба на зъболекар | StandartNews.com

Варна. Близо час продължи уникална за България операция по вадене на болен зъб на варненския лъв Симба. След като царят на животните е бил упоен, сложната интервенция е направена с чук и длето от проф. Иван Борисов. Той е начело на екипът, който пристигна в морската столица от Тракийския университет в Стара Загора, заради влошеното здравословно състояние на звяра.

Изваденият горен молар е почти 5-6 см с дълбока коренова система. Професорът е вадил зъби на мечки, но на лъв го прави за първи път.

Тези дни 5-годишният Симба се тръшнал от болка, отпаднал, едва се държал на краката и отказвал да яде, обясни управителката на зоопарка Иванка Стоянова. Тя извикала доктори от ветеринарна клиника край морето, които установили, че проблемът на Симба е в устната кухина. Изписали му антибиотик и други илачи, но посъветвали да се търси мнението и на други специалисти.

По ирония на съдбата лъвът идва от зоопарка в Стара Загора, където е бил до юни и сега бе излекуван от тракийските учени, каза с благодарност Стоянова. Според проф. Иван Борисов на звяра може да се направи коронка. Щом на кучета съм слагал, защо не и на лъв, добави докторът.

На домашните четирикраки нов зъб излиза по 50-60 лв., а за лъва най-вероятно трябват двойно повече. Симба дойде във варненския зоопарк, за да ухажва двете лъвици и да създаде наследник, казват от зоопарка. В тези му усилия обзавеждането с коронка може да увеличи неговия апетит, а оттам и потентността. Лъвът е роден във Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай