Воден режим за над 15 000 души

Воден режим за над 15 000 души | StandartNews.com

Четири квартала и едно село в Благоевград вече 15 дни са на воден режим – два дни с вода, два дни на сухо. Безводието мъчи жителите на жилищните комплекси "Еленово", "Ален мак", "Орлова чука" и "Юг", както и на село Изгрев. В някои части от кварталите чешмите бяха сухи и в сряда. В четвъртък водата дойде, но не се знае докога.

От "ВиК" ЕООД обясняват продължаващата драма с голяма авария, по чието отстраняване работят денонощно. В началото дори ползваха услугите на столична фирма, за да се опитат бързо да поправят повредата. Управителката на водното дружество Росица Димитрова заяви, че водопроводна тръба от стъклопласт в района на аквапарка е компрометирана и непрекъснато прави течове. Тя обвини изпълнителя на обекта. Въпросният участък от централния водопровод преди 9 години не бил изработен качествено, а в същото време не може да се потърси отговорност от строителната фирма и надзора, тъй като гаранционният срок е изтекъл. „водопроводът толкова дълго време не е аварирал, 27 години работя като строител, обектът е приет от всички отговорни институции. Явно ВиК не може са справи с проблема и прехвърля вината", заяви строителният предприемач Петър Байкушев. Росица Димитрова поиска от общината съдействие. Тя ще внесе проект за цялостна подмяна на компрометирания водопроводен участък. Очаква се решение на общинските съветници на извънредно заседание в петък по този казус.

„Не нормално толкова дълго време да не може да се реши този проблем. Така може да продължи и година", твърдят жители на засегнатите от безводието квартали. Според специалисти от водния сектор въпросната компрометирана тръба трябва да се подмени с нова. Необходимо е да се направи временен байпас, който да захранва, макар и на режим, засегнатите квартали и с. Изгрев с вода. За десетина дни водопроводната тръба ще може да се смени и драмата да приключи, смятат бивши служители на водното дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай