Внук на наш емигрант в Канада идва за плувния маратон

По половин хилядарка за победителите по море от нос Галата до Варна

Внук на наш емигрант в Канада идва за плувния маратон | StandartNews.com

Варна. 14-годишният Едгар Антонио, внук на живеещия в Монреал именит варненски маратонец Добри Динев, ще плува в най-голямото и най-старото състезание по море в неделя. Дядо му е записал 10 световни рекорда, от които 6 са в книгата на Гинес. Той е човекът, който през фаталната 1978 година при обръщането на понтонния мост при Белослав се хвърля първи в ледената вода и успява да спаси от явна смърт 42 –ма давещи в нея, за което е удостоен с най-голямото отличие тогава - „За гражданска заслуга и доблест„ I степен.

За 73-ти път в първата неделя на август, както е по традиция, плувният маратон Галата –Варна ще събере много участници, туристи и гости на града. Плувците трябва да са родени преди 2001 г., а разстоянието, което ще изминат по права линия е 4 400 м. Най-голямата спортна проява по морето се провежда под патронажа на многократния носител на световната купа по маратон и министър на спорта в служебното правителство Петър Стойчев. Той няма да присъства, защото е на световно първенство в Барселона. За това пък старт на плувците ще даде сегашната министърка на спорта Мариана Георгиева.

За сигурността на състезателите в морето ще се грижат 8 гребни лодки клас „Ял 6", два бойни катера на Военноморските сили, още 2 лодки на Морска гимназия и спасителния кораб "Митрополит Симеон„ на БЧК. Наградният фонд е 5000 лева като победителите сред мъжете и жените, които стигнат първи на финала на буна 2, ще грабнат по половин хилядарка.

Маратонът Галата –Варна е най-старият у нас и се провежда всяка година от 1939 г насам.

Рекорд по участие в историята на маратона държи 2012 г., когато на старта от нос Галата скочиха 255 плувци.

Рекорд по време с финал на първа буна е 46.39 мин. и принадлежи на Петър Стойчев през 1995 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай